27.11.2005 Riga (3)

Wekenlang hebben we plaatsnamen naar elkaar geroepen. “Bergen!” “Nee, Marrakesh!” “Glasgow!” “Sofia?”
Riga, in Letland, wordt het uiteindelijk. Vier dagen. Ietwat bevreesd voor het weer stappen we op het vliegtuig. Ik zag ons al in een sneeuwstorm vastzitten, ons van cafť naar museum voortslepend. Niets blijkt minder waar, want een bleke, laagstaande zon ontvangt ons op de moderne luchthaven van Riga.

De half uur durende taxirit van de luchthaven naar ons hotel is iets duurder dan het starttarief van een Amsterdamse taxi. Het is hier goedkoop, dat is duidelijk. Na even bewonderend uit het raam te hebben gestaard op de twintigste verdieping, snellen we naar buiten om nog iets van het daglicht mee te pakken. Om kwart over vier is het aardedonker.

Een mooi onderhouden centrum met veel oude gebouwen. Veel koffietentjes. Aardige mensen, die vrijwel allemaal Engels spreken. Veel nouveau riche, in door Brabus onder handen genomen zwarte Mercedessen. Blonde dames, die zonder uitzondering bontjassen dragen en op naaldhakken lopen. Buiten het centrum zijn veel gebouwen vervallen. In het gebied bij de Russische markthallen wanen we ons in Sovjet tijden. De hallen zelf zijn een belevenis op zich. Een hal vol slagers, een hal vol visboeren, een hal vol groenteboeren. Onvoorstelbaar mooi.

We bezoeken de St. Peters-kerk. In de lift die ons naar de uitkijktoren brengt, zit een oude man op een krukje. Hij drukt op het knopje voor de bovenste etage en vraagt ons waar we vandaan komen. Na mijn antwoord begint hij op hoge snelheid een onbegrijpelijk verhaal waaruit het enige dat ik kan opmaken is dat de Duitsers op de eerste plaats komen en Nederlanders op de tweede. Ik knik alsof ik het begrijp. Het doel van zijn monoloog blijkt het slijten van twee opera-cd’s te zijn…

Zoals rave schromelijk laat doordrong in ?÷m?ēl, zo lijkt lounge anno 2005 helemaal hip in Riga. Elk restaurant en elke bar draait het. Zo ook Vincents, waar we de eerste avond eten. De luxe setting is aanvankelijk wat intimiderend, maar sfeer en bediening blijken erg relaxt. De prijzen zijn van Nederlands niveau. Een echte aanrader. Verder kan lunchen in Riga heel goed met sushi, want dat is helemaal de bom hier. Vergeet niet ook te gaan eten in een typisch Letse vreetschuur, zoals Dzirnavas!

Er is veel gebeurd in Letland de laatste vijftig jaar, zoals we zien in het Museum of the occupation of Latvia. Het land is bezet geweest door achtereenvolgens Zweden, Duitsland en de Sovjet Unie, tot de onafhankelijkheid in 1991. Dat is relatief kort geleden en nog echt voelbaar, ondanks de grootscheepse renovaties en de herinvoering van het Lets als hoofdtaal. Riga is een charmante stad, die aan het opbloeien en ontwikkelen is. Er is nog weinig toerisme, dus als u weg wilt van de platgelopen paden, is het een geweldige bestemming voor een weekendtrip.

The House of Blackheads (Melngalvju nams) De orthodoxe kathedraal Dome Cathedral

alex | 21:32 | fotografie, plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Bedankt voor de reistip. ook iets voor met kids of beter samen?

Art - 28.11.2005 - 09:48

Ik was oktober 2004 ook in Riga en heb genoten van jullie mooie foto’s die me het gevoel gaven er weer even rond te lopen. (Die man in de lift van de St Peterskerk, wat stonk die he?).
Als je Riga mooi vond is Tallinn ook een echte aanrader. Is ook goed te combineren met Helsinki dat overigens veel minder de moeite waard is zodat een dagtrip vanuit Tallinn volstaat (ca. 1,5 uur met de hovercraft).

HH - 03.01.2006 - 17:04
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.