21.07.2005 Bird’s eye view (3)

Dit verhaal begint ergens in April, als ik een sollicitatiebrief stuur naar het bedrijf waar ik al een tijdje wil werken. Een paar sollicitatiegesprekken, een vakantie in Italië, het verlossende telefoontje van mijn nieuwe werkgever en een ontslagbrief later is mijn laatste week bij het enorme IT-conglomeraat waar ik werk aangebroken. Toch best plotseling, na acht jaar.

Ik had er ondertussen wel lucht van gekregen dat mijn collega’s een afscheidscadeau aan het voorbereiden waren, en bereidde mij dan ook stilletjes voor op het krijgen van een stropdas met bedrijfslogo, of een t-shirt met moose-print. In ieder geval iets van die strekking. Maar ik had het mis. Heel erg mis. Als eerste kreeg ik van mijn team het boek Amsterdam Onbewolkt, dat ik heel graag wilde hebben. Daarna kwam een nog grotere verrassing: een rondvlucht met een privé-vliegtuig boven Amsterdam voor Anneke en mij. De man van één van mijn collega’s vliegt ons met alle plezier een middagje rond. On-voor-stel-baar! Waaw.

Afgelopen zondag was het zo ver. Met een grijns die niet van mijn gezicht te slaan is komen we aan op Rotterdam Airport. Horden vakantiegangers staan klaar voor vertrek naar een zonnig oord. Wij lopen naar boven om het vluchtplan in te voeren en de weersvoorspelling te bekijken. Alleen wat hoge sluierbewolking, waar we ruim onder zullen blijven. We halen de verplichte boarding pass en lopen na de security check naar het vliegtuig. Een geel-grijze Mooney staat tussen een paar andere kleine toestellen geparkeerd. Na een technische check taxiën we achter een Transavia-kist aan. Binnen een paar meter hangen we al in de lucht. Het kistje ronkt en stuitert licht. Na een korte bocht over Rotterdam zetten we koers richting Gouda. Daar laat Martin, onze piloot, even de kaasmarkt zien door er met een strak rondje omheen te draaien. Ik heb het gevoel of we bijna vertikaal hangen. Met een telelens op de camera geschroefd probeer ik onvast mijn eerste foto te maken. Anneke zit achterin met een groothoeklens op de tweede camera. Het turen door de zoeker in combinatie met de strakke stuiterende bochten zijn een ware aanslag op mijn evenwichtsorgaan.

We zetten koers richting Muiden, waar we na een rondje om het Muiderslot boven Pampus contact opnemen met de verkeerstoren van Schiphol. Ik verbaas me hoe gemakkelijk het is om toestemming te krijgen om boven Amsterdam te vliegen. Ik stelde me voor dat zoiets weken van tevoren schriftelijk aangevraagd dient te worden, maar niets blijkt minder waar. Na een praatje met de verkeerstoren vliegen we langs IJburg richting de Rivierenbuurt waar we onze straat en het balkon op de foto proberen te zetten. Daarna cirkelen we op 1400 voet boven de binnenstad, een adembenemend gezicht.

Na Amsterdam vliegen we nog een rondje om de verkeerstoren van Schiphol en zetten we via Zandvoort koers naar het zuiden. Boven Leiden wordt het gecirkel me iets te veel, en krijg ik van Anneke nog net op tijd een zakje in mijn handen geduwd. Boven de Rotterdamse havens voel ik me gelukkig alweer stukken beter. Na een rondje om de Erasmusbrug landen we na anderhalf uur weer op Rotterdam Airport. In één woord geweldig…

het Amstel Hotel het Rijksmuseum Schiphol de Amsterdamse binnenstad

alex & anneke | 08:16 | algemeen geleuter, fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Wat een ont-zet-tend goed cadeau! En nog gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Demos - 21.07.2005 - 10:36

Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

michel - 21.07.2005 - 10:41

hahaha, wat sterk: Foto #4 is bijna exact op dezelfde locatie genomen als toen ik zo’n zelfde avontuur deed zo’n 2 jaar terug. Minder scherp etc. maar de gelijkenis is treffend! Check: http://mollee.net
(en gefeliciteerd!)

Cpt@ - 21.07.2005 - 11:02

wat een geweldig cadeau..

En congrats met je nieuwe baan
wat is btw foto #2? (rijksmuseum? ben nog niet zo bekend in a’dam)

Toh - 21.07.2005 - 12:13

Dat is het voordeel van een stewardess in de buurt, die zijn heel snel met die zakjes :)

Vind die foto met het Amstel Hotel bijzonder fraai.

RobertK - 21.07.2005 - 19:18

Zo, fijn cadeau en wij de mooie foto’s! Win-win. Die laatste is ook ?rg fraai zeg…

Lars - 21.07.2005 - 19:47

Aardig van je trouwens om ze een handje te helpen, nu hoeven er nog maar 14999 uit :-)

michel - 21.07.2005 - 20:05

Heel tof. Zo wil ik ook wel van baan veranderen.
Hoewel, met mijn vliegangst.

Tim - 22.07.2005 - 09:41

Mooi hoor. Komt er ook een album met (bijna) alle foto’s?

Menno Nicolai - 22.07.2005 - 13:21

Als eerste gefeliciteerd met je nieuwe baan!

En daarnaast, wat een geweldig cadeau!! En mooie foto’s!

KrijnOnline - 22.07.2005 - 20:52

Gefeliciteerd met je nieuwe baan!
Ga je ons deze keer weer laten gissen waar je werkt? :-)

Painless - 22.07.2005 - 22:59

Mooie foto’s. Maar wel eng dat je zomaar kunt vliegen boven Amsterdam, met het oog op terrorisme…

Merel - 23.07.2005 - 10:30

Ik was eerder verbaasd dat het mocht met het oog op geluids- en milieuverordeningen. Ik heb niet de indruk dat je een terroristische aanslag kunt voorkomen door alle in Nederland geregistreerde sportvliegtuigen boven het Amsterdamse luchtruim te weren. Ik ben blij dat de overheid en luchtverkeersleiding ook weer niet zo paniekerig zijn.

alex - 23.07.2005 - 10:53
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.