30.06.2005 War of the Worlds

Recensie War of the Worlds

4/5 

Om half twaalf kwamen we bij Pathť de Munt aan voor de eerste voorstelling van War of the Worlds. De deur was nog op slot. Er had zich al een flinke groep mensen verzameld. Ik vroeg me even af of het storm zou lopen, maar uiteindelijk zaten we in een halfvolle zaal.

Ik had de eerste verfilming uit 1953 van het meer dan honderd jaar oude boek wel eens op tv gezien. Het enige wat me daar nog van bijstond was de vrij onverwachte anti-climax aan het einde van de film. Ik had ook wel eens wat gelezen over de paniek die het hoorspel van Orson Welles uit 1938 veroorzaakt heeft. Sommige mensen dachten dat de wereld echt aan het vergaan was.

In de verfilming van Steven Spielberg is Ray Ferrier, gespeeld door Tom Cruise, een gescheiden dokwerker. Hij krijgt zijn zoon en dochter een weekendje op bezoek als de spreekwoordelijke hel losbreekt. Ik zat vanaf het eerste moment op het puntje van mijn stoel. Dat is vooral te danken aan het sterke acteerwerk van vrijwel iedereen. Even dacht ik nog dat het fout ging omdat bij de eerste ontploffing meteen over terroristen werd begonnen, maar dit komt als je het in een perspectief plaatst heel geloofwaardig over. Dit is het New York van nu. Van het woord terroristen krijg ik alleen maar jeuk omdat Bush er te pas en te onpas mee leurt.

De karakters zijn erg goed uitgewerkt. Hoe ver gaan mensen in een levensbedreigende situatie. Wat doet een vader die tegen elke prijs zijn kinderen wil beschermen. Vecht je of vlucht je? Dit zijn de thema’s die de film dragen. Opvallend is dat we geen schokkend bloedvergieten krijgen te zien. De afloop is inderdaad zoals ik me herinner. Het lijkt op het eerste gezicht een anti-climax, maar het is een stuk beter te verteren dan een volstrekt ongeloofwaardig plan met een computervirus zoals we dat in Independence Day voorgeschoteld kregen.

alex | 08:30 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Hoor het will smith nog zeggen ‘welcome to earth’.. tenenkrommende film over amerika die het kunstje weer eens flikt (ben ze nog steeds dankbaar). Ook benieuwd naar War of the Worlds. Zowaar jaren gelden het boek gelezen voor mijn lijst en het nog niet vergeten. Met Tom komt het toch altijd wel goed.

herman - 30.06.2005 - 17:42

Ik heb de ‘orginele’ film ooit eens op TV gezien en die heeft toen behoorlijk veel indruk op me gemaakt. Ik weet niet meer precies waarom. En ik heb toen de muziek gekocht van Jeff Wayne. Deze CD staat nog steeds in mijn favoriete top 5. Geweldige muziek.
Ben zeer benieuwd hoe de nieuwe film zal zijn. Ik ga zeker kijken.

Peter - 03.07.2005 - 09:06

Zaterdag in de bios gezien… Aliens en Spielberg blijkt ook nu weer een goede combinatie. Fantastisch camerawerk en sound design, wat op een gegeven moment niet meer opvalt omdat je z? in de film wordt gezogen.

Ook erg knap hoe de spanning in de verschillende scene’s zit, zonder terug te vallen op ‘goedkope’ technieken als schrikeffecten.

Wat mij betreft dus ook een aanrader om origineel en op het grote doek te zien in plaats van zo’n gare divx download :)

morg - 04.07.2005 - 13:53

Ik heb hem zojuist gezien en vond het dus echt he-le-maal niks… smaken verschillen.

Jessi - 09.07.2005 - 23:20

Tijdens de film zat ik ook op het puntje van m’n stoel, na de film echter had ik geen roes of zo. Mooie effecten hoor, maar het verhaal is erg ingekort en draait om de vader die twee kinderen probeert te beschermen. Dat is dan wel redelijk uit de verf gekomen maar voor mij minder boeiend…

artgrrl - 11.07.2005 - 14:16
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.