19.06.2005 Toscane per trein, dag 5

Aan dat diep en ononderbroken slapen, waar Anneke gisteren over schreef, is door onze nieuwe buren dus een abrupt einde gekomen. Midden in de nacht wordt na thuiskomst van de twee Nederlandse stellen druk gebeld, geschreeuwd en met de deuren gegooid. Op het terras wordt pal voor onze louvredeuren een gesprek gevoerd over het uitzicht. Waarom Florence niet te zien is, wil het meisje weten. De jongen antwoord dat dat komt omdat er wolken voor zitten. Na deze briljante analyse gaat het gesprek nog een tijdje op dat niveau door. De honden van de naburige huizen slaan er zelfs van aan, wat het er allemaal niet beter op maakt. Wij zijn de wanhoop nabij.

Met kleine oogjes zit ik ‘s ochtends naar mijn cappuccino te staren, gebracht door onze immer vriendelijke ober annex receptionist annex congierge annex klusjesman. Ondertussen vraag ik me af of de hoteleigenaar de Nederlanders de kamers naast ons heeft gegeven om ons een plezier te doen. Het hotel is de avond ervoor blijkbaar flink volgelopen, want om ons heen is het een drukte van belang. We proberen nationaliteiten te raden. Noren, Joegoslaven, Engelsen. Een IsraŽlische vrouw klaagt over het feit dat de kaas en ham niet gekoeld zijn. De hotelhulp haalt met een wanhopige blik de eigenaar erbij. Ik besmeer een crackertje met cacaofantasie en probeer voor de verandering een glaasje ananassap.

Vandaag gaan we naar het bergdorpje Cortona. Eerst met de bus naar Florence. Op het station hebben we inmiddels de kaartjesautomaat goed onder de knie. Een hele opluchting als ik naar de rij voor de loketten kijk. Even is er paniek als het apparaat Annekes credit card weigert terug te geven, maar de truc blijkt hard trekken. We wachten op het perron. Er komt een gigantische groep Amerikanen langs die de Eurostar hogesnelheidslijn naar VenetiŽ neemt. Mussen pikken te pletter geslagen vliegjes van de voorkant van de stilstaande trein.

In de intercity richting Milaan blijkt het een drukte van jewelste. We hebben volgens de kaartjesautomaat gereserveerde plaatsen, maar daar is op het ticket niets over terug te vinden. We herinneren ons nog wel welke het zouden moeten zijn. In de juiste coupť aangekomen blijken de stoelen wel vrij te zijn, wat als we om ons heen kijken meer toeval dan planning lijkt. Op de gang zit een groep jongens — type schorem dat naar Amsterdam komt voor drugs en hoeren — luid te zingen. Dat wordt afgewisseld met een radio die op vol volume staat te spelen. De overige passagiers negeren het en roken een sigaretje. Dat is verboden, maar de boete is volgens de waarschuwing op de deur zeven euro. Later zullen we in het dorp zien dat de boete voor het niet opruimen van hondenpoep honderd euro is, wat iets zegt over de prioriteiten in het land.

Cortona. Vanaf het plein bij de bushalte is het uitzicht over de vallei en het Lago di Trasimeno al magnifiek. Veel zwaluwen. Veel Amerikanen. We lunchen in restaurant Tonino. Vriendelijke bediening. De risotto is perfect. Het dorp is wonderschoon met smalle steile straatjes. Alom gebutste auto’s vanwege het moeilijke manoeuvreren en parkeren. We klimmen naar de Santa Margherita kerk, daarna door naar de top van de berg, waar het Fortezza Medicea ligt. Een hele klim, maar zeker de moeite waard.

Met een trage bus naar Arezzo door typisch Toscaans landschap. Daarna met de Eurostar terug naar Florence. Op het terras zien we nog net de zonsondergang, onder het genot van lauwe Chianti uit plastic bekertjes. Onze Nederlandse buren zijn vertrokken. Dat valt dan weer mee. Alleen jammer dat de IsraŽlische gasten het gooien met deuren tot kunst hebben verheven.

alex | 10:22 | plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Mooi beeldend verhaal, Alex! :-)

Simone - 19.06.2005 - 14:10

wat een prachtige vakantie :p

dries - 19.06.2005 - 18:45

Maak je de hele dag door aantekeningen of gooi ze zo’n verslag er ‘s avonds in een keer uit (na de zoveelste dreun van een artistiek dichtgeslagen deur)?

cockie - 19.06.2005 - 21:28

He, hij zit in de ict, het zit hem in het geheugen geramd..:) Hij heeft random acces..

Ik geniet van het vakantieverslag, het is sfeervol en geeft het begrip observeren een persoonlijke dimensie, nog veel prettige en vrolijke dagen.

nove - 20.06.2005 - 13:03

Cortona! Toch wel een ijsje gegeten bij Snoopy ??

Jenny - 20.06.2005 - 13:52

@cockie: beetje laat, maar toch, we rammelden het er ‘s avonds in ??n keer uit. Geen aantekeningen nodig.

alex - 26.06.2005 - 00:02
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.