04.06.2005 Bright 03

Erwin vroeg of ik voor Bright 03 mijn mening wilde geven over zeven recent geïntroduceerde camera’s. Dat wilde ik wel…

Ik wist op dat moment nog niet dat vier van de zeven camera’s van het type ‘ultraplat met een minuscuul lensje’ zouden zijn. Laat ik nou net een pesthekel hebben aan die dingen. Uiteindelijk hebben twee van mijn reacties het gered in het blad, en laat er nou toch nog één positief zijn! Voor mijn hele relaas, mocht u dat interesseren, kunt u hieronder klikken.

Lomography Fisheye
Lomo-camera?s zijn leuk. Fisheye lenzen ook. Je kun er op een creatieve manier foto?s mee maken, al bewandel je altijd de dunne lijn tussen sfeervolle, pakkende beelden en artsy rotzooi. Ik ben bang dat de combinatie fisheye ?n lomocamera vooral beelden in de laatste categorie oplevert.

Olympus ?-mini Digital S
De iPod mini als camera, moeten ze bij Olympus gedacht hebben. De iPod is echter een goed ontworpen, uitstekend klinkend apparaat tegen een concurrende prijs. De ?-mini lijkt me meer een middelmatige camera in een gekleurd jasje. Het zal de hippe point-en-shoot-gebruiker waarschijnlijk weinig uitmaken.

Fujifilm Finepix Z1
Klein en plat, fijn voor op reis! Een groot scherm, handig! Dat lijken voordelen tot je dat ene moment mist omdat het minuscule batterijtje in no-time leeg is door het enorme scherm. Voor ruim honderd euro minder koop je een camera die slechts iets dikker is, betere kwaliteit foto?s maakt en waar AA-batterijen in kunnen die op iedere straathoek te koop zijn.

Sony Cybershot DSC-T7
Heel klein, heel plat, minuscuul lensje en flitsertje. Je kan er ongetijfeld buiten op een zonnige dag een aardige foto mee maken. Maar zodra een hogere ISO of flitsen nodig wordt, zullen de beperkingen van een dergelijk ontwerp snel zichtbaar worden. Een naar mijn smaak veel te hoge prijs voor iets met een mooi design dat in je zak past.

Nikon Coolpix S1
Hetzelfde verhaal als bij de Finepix en Cybershot. Als je bewust kiest voor ultracompact design en de beperkingen van dit soort camera?s kent, zul je hier best tevreden mee zijn. Wie er echter vanuit gaat dat de beeldkwaliteit en de levensduur van de batterij van een standaard is die de prijs doet vermoeden, zal waarschijnlijk van een koude kermis thuiskomen.

Canon EOS 350D
Heel klein, maar zonder technische concessies! Toen ik de 350D voor het eerst zag, kon ik nauwelijks geloven dat Canon zo?n kleine SLR-body heeft kunnen maken waar gewone EF lenzen op gebruikt kunnen worden. Naar mijn mening de ideale backup-camera. Maakt ook de Powershot Pro1 tot een overbodig model.

Nikon D50
De D70 was qua prijs en specificaties een revolutionaire camera toen hij ruim een jaar geleden werd ge?ntroduceerd, en is waarschijnlijk op dit moment nog steeds de beste instapcamera voor de serieuze amateur. Daarom vind ik de D50 een zwaktebod, die ogenschijnlijk alleen is uitgebracht om te concurreren met de Canon 350D, een camera die wel een stap voorwaarts is.

alex | 17:52 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

De D50 is uitgebracht omdat veel mensen de overstap naar een D70 te moeilijk vinden na een compact. Overigens is de D70 opgevolgd door de D70s, met vooral interne verbeteringen.

(Zo’n 350D kan ik niet eens vasthouden, en wat helpt het dat er veel EF lenzen op passen: qua vatting passen ze wel maar qua balans heb je dan een groot probleem)

J-E - 04.06.2005 - 21:07

Ik kan me niet voorstellen dat iemand die de beperkingen van een compact camera voelt en wil overstappen naar een DSLR, wel geintimideerd zou zijn door een D70, maar niet door een D50. Daarnaast is het simplificeren om de overstapdrempel minder hoog te maken natuurlijk marketinggeblaat. Slechts een enkele koper wordt over de streep getrokken door de ‘Child’ stand of het ontbreken van, laat ik eens wat noemen, de scherptediepte previewknop.

Wat betreft de 350D: ik noem het de ideale backup camera. Iets dat je in je tas steekt voor erbij, of voor een incidentele snapshot, niet bedoeld om dag in dag uit je werk mee uit te oefenen. Op mijn 10D heb ik bijvoorbeeld ook geen battery grip. Ik zou met een grip meer ‘balans’ hebben, zoals je zegt, maar ik heb geen zin om dat allemaal mee te slepen. Ik denk dat voor velen het voordeel van de kleine behuizing van de 350D opweegt tegen het nadeel van de (te) kleine grip.

alex - 04.06.2005 - 22:10

Ik zag je foto staan en dacht nog “waar ken ik hem toch van”… leuk!

Rick - 05.06.2005 - 12:17

Ik had een canon Ixus en nu een Nikon D70 met een (klein) setje lenzen. Wow, wat een enorme vooruitgang.

En… hoe overzichtelijk is de menustructuur! Hoe uitgebreid zijn de mogelijkheden - en die scherptediepte preview gebruik ik ook echt!
Inmiddels heb ik er een Nikon 70-300mm bijgekocht. Die kun je in twee versies kopen, ik kocht de goedkope versie. Ahem.
Advies; koop toch de dure. Vooral de kleurscheiding bij volledig inzoomen is niet best.

Uiteindelijk is toch de lens ook van belang, wil ik maar zeggen.

Aangespoeld - 09.06.2005 - 09:00
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.