15.03.2005 De onderdoorgang

De open dag van de onderdoorgang van het Rijks

Er is al veel over gediscussieerd over de onderdoorgang van het Rijksmuseum. Vandaag was de dag waarop het stadsdeel, het Rijks, de fietsersbond en al die andere actiegroepen nader tot elkaar konden komen. Het museum liet iedereen zien dat er in de huidige plannen meer dan genoeg ruimte overblijft voor fietsers. Ik zal met de deur in huis vallen: van dat punt ben ik overtuigd.

De directeur van het Rijks doet zijn zegje
De directeur van het Rijks doet zijn zegje

De twee stroken die aan beide zijden van het voetgangersgebied overblijven zijn twee en een halve meter breed. Dat is veel. In ieder geval heel wat meer dan het ultrasmalle fietspaadje op de Spiegelgracht dat naar het museum leidt. De stroken worden eenrichtingsverkeer.

2,5 meter: meer dan genoeg
2,5 meter: meer dan genoeg

Aan de andere kant zou ik het fijn vinden als het hele zaakje gewoon voetgangersgebied wordt. Het is in mijn ogen ook weer niet zo dat de onderdoorgang een doorgaande route is. Dat was met de herstructurering van het Museumplein al verleden tijd. Je moet, als je onder het museum door bent gefietst, sowieso links- of rechtsaf. Het is op zich een kleine moeite om om het museum heen te rijden. Ik denk namelijk dat de combinatie toeristen plus Amsterdamse fietsers nooit gaat werken. Rijd maar eens van het CS naar de Dam over het Damrak en kijk hoe vaak je vol in de remmen moet voor een om zich heen starende toerist.

Zou het niet heerlijk zijn om door de gehele passage te kunnen slenteren en op je gemak door de enorme ramen het museum in te kijken, zonder het risico te lopen voor je sokken te worden gereden. Het zou in mijn ogen de sfeer ten goede komen. Hoe dan ook, ik denk dat beide varianten heel goed mogelijk zijn. Als er dan toch fietsers doorheen moeten, kan dat prima op een veilige en mooie manier.

alex | 17:33 | algemeen geleuter, fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ik heb het gevoel dat er nu zo?n halfbakken oplossing is. In de toekomst zullen fietsers de onderdoorgang gaan mijden vanwege de toeristen. Dan kan je het best die ingang daar weglaten ?f het geheel voor voetgangers maken. De onderdoorgang is niet gebaat bij een polder-oplossing.

toinerz - 15.03.2005 - 19:58

Alleen een wandelpad lijkt me heel aangenaam. ;-)
Het voorwiel van deze fiets boeit mij mateloos en de fietsband is ook intrigerend…

Simone - 15.03.2005 - 22:03

Inderdaad, wat is niet mooier dan een prachtige slenter onderdoorgang. Heerlijk, kan je straks weer ongestoord en ademloos luisteren naar die muzikanten. Het klopt, die fietsdoorgang was na de vernieling van het Museumplein toch al niet handig. Goh, waren het eerst altijd de auotmobilisen die dwars lagen bij een herinrichting, nu weer de fietsersbond. Wat is dat toch voor een club. Door hun toedoen moeten nu alle bomen wijken op de Bilderdijkstraat. Schande!

lisa - 15.03.2005 - 22:43

Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat ik met de uitvoerder heb gesproken, die zei dat er een afscheiding komt tussen de voetgangers- en fietsersgedeelte, zodat nietsvermoedende toeristen niet zomaar het fietspad op kunnen dwalen.

alex - 15.03.2005 - 22:48

De voorlichter van het Rijks ter plaatste geeft toe dat er geen plan is gemaakt om de voetgangers buiten de tunnel weer naar de zijkant en de fietsers naar het midden van de weg te leiden. ?Dat is onze zaak niet.?

Van http://amsterdamcentraal.nl/

toinerz - 16.03.2005 - 09:13

Als er een goed fietsalternatief zou komen (dat er nu al maaaanden niet is!) zou ik het met je eens zijn. Helaas is er voor fietsers nu ook geen veilige en logische route! Wat denk jij nu?

Flo - 16.03.2005 - 14:57

Als die bouwput voor het museum weg is kun je daar een prima route maken om het museum heen. Dat dat er op dit moment niet is, wil niet zeggen dat het niet kan. Misschien dat het Rijks daar een stukje tuin voor in moet leveren, so be it.

Dat er al zo lang geen alternatief is, komt in mijn ogen door het feit dat het stadsdeel er onvoorwaardelijk vanuit gaat dat uiteindelijk de onderdoorgang weer open gaat. Dat is hun goed recht natuurlijk. Maar ik vind het wat flauw dat ze zo star met het bestemmingsplan staan te zwaaien. Ze kunnen best wat alternatieven bespreekbaar maken, we hebben het over ??n van de belangrijkste musea van Nederland.

alex - 16.03.2005 - 15:39

Beste Alex,

Nu je het over alternatieven hebt, ook het Rijks zou daar eens naar moeten kijken.

Ik kopieerde het volgende stuk van de site van het comit? Red de Onderdoorgang:

“De presentatie vorige week van de Cuypersvariant heeft duidelijk gemaakt dat een alternatief zeer goed mogelijk is. In de Cuypersvariant komt men het museum binnen door deuren in de zijwanden van de onderdoorgang. Met minimale aanpassingen aan het ontwerp van Cruz en Ortiz kan een entree worden gerealiseerd die de onderdoorgang ongemoeid laat en ook nog eens een betere afsluitingsmogelijkheid (een zwakke plek in het ontwerp van Cruz en Ortiz) van het museum betekent. Deze variant vergt zo?n kleine aanpassing dat van overschrijding van bouwkosten en de duur van het project geen sprake hoeft te zijn. Integendeel, volgens het comit? zou de Cuypersvariant wel eens goedkoper kunnen uitpakken.”

Met deze variant kun je als voetganger heerlijk door de onderdoorgang slenteren zonder van je sokken gereden te worden en kun je heerlijk door de ramen kijken.

Overigens heb ik nog een opmerking bij je laatste reactie.
Star met het bestemmingsplan zwaaien is in de eerste instantie de taak van het Stadsdeel. Gelukkig maar, anders zou er van alles gebouwd kunnen worden. Op dit moment heeft het Stadsdeel het Ruimtelijk Afwegings Kader Rijksmuseum vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Nu kan iedereen aangeven hoe zij het bestemmingsplan voor het Rijks zouden willen hebben. Daarbij zal rekening gehouden worden met ?lle belangen. Er kan dus nog van alles gebeuren.

De enige instantie die op dit moment star vast lijkt te houden aan de oorspronkelijke plannen is het Rijks.

kampego - 16.03.2005 - 17:39

ik snap het hele verhaal niet echt van de fietsers (ben er zelf ook een, overigens). We hebben het over het rijksmuseum en we willen er per se doorheen rijden? En daarna een bocht maken om langs het rijks te blijven rijden…. waar gaat het over? Afsluiten voor fietsers, die hebben daar niets te zoeken. Hadden ze al niet toen er nog wel de doorgaande snelweg was. Links of rechts langs het gebouw, het kan allemaal best, maar de fietsers willen per se de museumbezoekers van de sokken rijden blijkbaar.

En waarom? Niet omdat het sneller is. Niet omdat er geen alternatieve wegen mogelijk zijn. Maar gewoon omdat dat eerst ook kon en er een paar mensen het wel mooi vinden.

En ik snap niet dat die mensen de discussie kunnen blijven bepalen, die neem je toch niet serieus?

arno - 16.03.2005 - 18:15

Het Rijks buigt: http://www.nu.nl/news/…

Ruudje - 11.05.2005 - 15:34
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.