03.01.2005 Fotohelden

Een paar dagen geleden wilde Anneke even naar tweedehands-boekhandel Joot (just out of time) in de Hartenstraat, om te zoeken naar enkele romans die niet meer in de reguliere boekwinkels verkocht worden. Joot is een fijne winkel met een ruim aanbod. Om Anneke te quoten: “een antiquariaat dat niet muf ruikt, geen oliekachel heeft en niet wordt gerund door een stug sjek rokende oudere man in ribbroek die zo nu en dan verstoord opkijkt uit zijn boek”.

Mijn oog viel — uiteraard — vrijwel direct op de rij fotoboeken. Ik zag ‘Parijs! Foto’s 1950-1954’ staan, een klassieker van de bekende Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken. Ik had zijn eerder uitgebrachte boek ‘Amsterdam! Oude foto’s 1947-1970’ al eens uit de bibliotheek geleend en was direct verliefd op zijn stijl. Rauw, direct, sfeervol, heel persoonlijk en tijdloos mooi. Zijn werk gemaakt in Parijs vind ik misschien nog wel mooier, dus ik kon het boek ook niet laten liggen. Hier staan een paar voorbeelden. Erg inspirerend.

Kijk trouwens voor foto’s aan het andere eind van het spectrum even bij een nieuwe toevoeging aan het fotoheldenlijstje, Mark Tucker. Heel anders, maar ook heel mooi.

alex | 12:30 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Fantastische fotograaf. Ik was ook erg onder de indruk destijds van zijn videodagboek, vlak voor z’n overlijden.

Rick de Kikker - 03.01.2005 - 12:34

Prachtig!!!
Dankjewel…

Berta Drost - 03.01.2005 - 12:42

Tja, Van der Elsken. Daar noem je even iemand. Probeer het boek Once Upon A Time te vinden. Een heel mooi overzichtswerk van hem. En de film Bye is super.

Bas - 03.01.2005 - 13:32

W.F. Hermans was ook een verdienstelijk fotograaf (Koningin Eenoog).

frans - 03.01.2005 - 14:17

Is het niet juist de charme van tweedehands boeken dat je, om ze te krijgen, je moet begeven in een muf hok met oliekachel terwijl de eigenaar zo doof is dat de buren tien huizen verderop precies weten wat je zoekt? Waarna hij een sjekkie rolt, opsteekt (gemiddelde tijd hiervoor uitgetrokken is ongeveer tien minuten) om te antwoorden: kijk anders even in die hele grote berg met boekekn, als het daar niet bijligt hebben we het niet.

Job - 04.01.2005 - 09:03

Enkele van mijn fotohelden onderhouden een weblog op dit adres.

Lars - 05.01.2005 - 15:19

Mijn smaak lijkt meer te liggen bij Mark Tucker. Wat een prachtige kleuren in zijn plaatjes. Ps deze site mag er ook wezen.

Rogier - 06.01.2005 - 21:47

http://www.sudsandsoda.com/notebook/archives/000841.html
Ook fotonieuws

nove - 22.01.2005 - 14:02
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.