27.01.2005 De Spaanse spoorwegen

Tijdens wat voorwerk op internet ontdekte ik tot mijn geluk dat Andalusië uitstekend per trein te bereizen is. Spoorwegmaatschappij RENFE is bovendien zo zeker van haar punctualiteit dat de reiziger bij meer dan vijf minuten vertraging de volledige reissom vergoed krijgt(!).

Onze uitvalsbasis was Sevilla. Bij een reis van vijf dagen, waarvan één de aankomstdag, één de vertrekdag en dan nog één sightseeing-dag voor Sevilla zelf, leken twee treinreizen het maximaal haalbare. Granada natuurlijk, vanwege een lang gekoesterde wens om het Alhambra eens te zien, en — na raadpleging van de reisgids — C??rdoba. De reis naar C??rdoba viel maar liefst tien minuten korter uit dan in de dienstregeling. 35 Minuten, in een rechtstreekse hogesnelheidstrein. Lastig is dat je in Spanje niet spontaan op een trein kan springen. De kaartjes zijn als vliegtickets, met gereserveerde plaatsen voor zowel heen- als terugreis. Uiterlijk vijf minuten voor vertrek dient men zich op het perron te vervoegen voor een veiligheidscontrole. Vervolgens verwelkomen een vrouwen- en een mannenstem in een soort duopresentatie de reiziger over de intercom aan boord in keurig Spaans en blarentrekkend Engels.

De perrons glommen, letterlijk. Ook de trein was vlekkeloos schoon. Op het traject naar Granada liep een conducteur na ieder stop ijverig met een lijst met reserveringen door de coupé. Onwetende toeristen werden zonder pardon naar de juiste plek gedirigeerd. Ook de Amerikaanse die zich paniekerig afvroeg of ze dan wel een niet-rokenplaats had. Een Spanjaard werd bevrijd uit een toilet met haperende electrische deur. Zo nu en dan stonden we stil bij een klein stationnetje. Een stationsmeester begon dan driftig aan de wissels te trekken, stak vervolgens een met een rode lap omwikkelde stok omhoog ten teken dat we verder konden. De rit naar Granada per dieselboemel was lang, ruim drie uur. Tijdens de heenreis was het eerst nog donker, later te mistig om echt iets te zien. Op de terugreis die namiddag ontvouwde zich echter in volle schoonheid wat we die ochtend hadden gemist: bergen, lappen grond in geel- en roodtinten en olijfbomen zo ver het oog reikt.

anneke | 19:23 | plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Klinkt fantastisch!
Alweer een bestemming aan mijn to-reis-lijstje toegevoegd :D

bubbel - 27.01.2005 - 19:44

Als je nou gewoon even naar de Seat dealer was gelopen. Daar heb je de Alhambra, Toledo, Leon en Ibiza allemaal op een rijtje staan. Ben je in een paar minuutjes klaar :-)

michel - 27.01.2005 - 23:55

Oja, en de Cordoba natuurlijk!

michel - 27.01.2005 - 23:56

@ Michel: maar geen Sevilla, daarvoor moet je naar de Cadillac dealer.

Amiek - 31.01.2005 - 11:55

Grappig, heel andere verhalen dan ik over de Renfe ken. Mijn Sevillaanse vriendin lachte me vierkant uit toen ik om een spoorboekje vroeg. Daar had je niks aan, er stond alleen maar de vroegst mogelijke tijd in dat de trein eventueel aan zou kunnen komen.
Dit was wel voor de Expo in 92, volgens mij is er daardoor wel een heleboel verbeterd.

Amiek - 31.01.2005 - 11:57

volledige reissomvergoeding bij 5 minuten is leuk. Ga er alleen niet vanuit dat de geweldige RENFE ooit te laat komt….

Apotheker - 31.01.2005 - 17:47

zijn er ook goede treinverbindingen aan de costa brava?

martie snellen - 11.06.2008 - 16:27
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.