15.12.2004 Op proef (3)

De Hasselblad is terug naar zijn baasje. Twee weken lang heb ik mogen proeven van het gebruiken van een volledig mechanische camera uit de jaren zeventig. En weet je wat, het smaakt naar meer.

Voordat ik een digitale camera kocht, snapte ik weinig van belichting, scherptediepte, bokeh en hun relatie. In de laatste anderhalf jaar heb ik op dat vlak enorm veel geleerd, maar ben ik redelijk lui geworden door het gemak van een gigabyte aan opslagruimte, autofocus en een geavanceerde belichtingscomputer. Tussen twintig foto’s van een onderwerp zit altijd wel een leuke, en als hij een beetje onderbelicht en scheef is, kan je er met Photoshop nog wel wat van bakken. Alles binnen zijn grenzen natuurlijk, van een slechte foto kun je geen goede maken…

Wat mijn ogen heeft geopend is vooral dat alle foto’s die ik met de Hasselblad genomen heb goed belicht zijn, recht staan, en een compositie hebben waar ik tevreden over ben. Als klap op de vuurpijl zijn ze haarscherp en hebben een detail om van te smullen. De webformaat plaatjes die u hier ziet doen weinig recht aan de kwaliteiten van de set.

De twijfel of ik een dergelijke camera wel zou gebruiken is weg. Het grootste obstakel is nu alleen nog de prijs. Een standaard kitje met een normale 80mm lens is nog wel te doen, maar iedere uitbreiding is zo ongelofelijk duur, dat het eigenlijk niet grappig meer is als je je brood er niet mee verdient. Ik ga sparen en goed rondkijken, dan zien we wel waar het schip strandt.

Nog even een kleurrijk poezenfotootje om het vooroordeel te bevestigen dat cameratests op katten dienen te gebeuren. ;)

1/6 sec, f/2.8, Fuji NPZ 800 ISO film

alex | 22:22 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Een goed alternatief is een Mamiya of Bronica. Weliswaar geen 6x6, maar wel betaalbaar.

Rick - 15.12.2004 - 22:43

Heb je het dan over nieuwprijzen of zijn de uitbreidingen ook tweedehands nog schreeuwend duur?

Demos - 16.12.2004 - 08:52

@Rick: Pentax 67 is nog een optie, maar dat zou ik ook eens moeten proberen.

@Demos: nieuwprijzen zijn sowieso onbetaalbaar, daar hoef ik niet eens over na te denken.

alex - 16.12.2004 - 09:52

@Alex, die oude Mamiya 645, das nog zo’n lekker ouderwetse, een vierkant blok dat je makkelijk vast kunt houden bij lage posities… of draaf ik een beetje door nu. Uiteraard voldoet een Pentax ook. Veel kijken en proberen, kom je er zeker uit. Een goeie belichtingsmeter is ook een aanrader.

Rick - 16.12.2004 - 14:24

@Rick: belichtingsmeter? Daar heeft hij toch een 10D voor?

George - 16.12.2004 - 14:45

Ammehoela, bij een middenformaat hoort zo’n meter George. Dat je mij ?berhaupt tegenspreekt verbaast me al ;-)

Rick - 16.12.2004 - 15:06

ik heb begrepen dat dit een prima meter is.

alex - 16.12.2004 - 15:19

Als de prijs het obstakel is: er zijn ontzettend veel alternatieven voor Hasselblad, van relatief goedkoop (Yashica/Rollei tweeogen vind je al voor 150 euro) tot wat duurder met verwisselbare objectieven (Mamiya C220/330, Bronica EC-TL, Kiev).
Ik heb een Yashicamat 124G. Haarscherp, licht, geen spiegel en -als je genoeg hebt aan ??n objectief- een erg leuk begin. Maar zoiets had ik al eens geschreven, bedenk ik me net.

jeroen - 16.12.2004 - 15:28

@Alex, Minolta is prima, Gossen is ook een optie.

Rick - 16.12.2004 - 15:32

Tja, een Hassie is erg mooi. Tweedehands toch nog wel voor een redelijk bedrag te krijgen. Maar dan wel goed oppassen, er zit troep tussen! Laatst ook met een 501CM mogen spelen (zwaar werk dat testen van camera’s). Toch wel heel erg mooi.
Andere opties zijn (zoals anderen ook al noemden) een Bronica SQ-A (heel goed te krijgen voor een prima prijs. Kwalitatief ook erg goed), Mamiya C330 (Joost van den Broek van De Volkskrant werkt ermee), Rolleicord. En als je niet per se vierkant wilt: Pentax 67 (erg mooi, Merlijn Doomernik werkt ermee btw), Mamiya 645 (verschillende versies), Mamiya 7 (de 6 is weer vierkant). Enfin keuze genoeg :-) Maar wil je pas echt kwijlen, probeer dan eens een Alpa. Dat is echt een topper! De beste camera die ik tot nu toe in mn handen heb gehad (en een van de kostbaarste).

Wat betreft lichtmeters: die Minolta is erg goed. Maar je kunt ook kijken naar Polaris. Die is wat goedkoper en doet nauwelijks onder.

Bas - 16.12.2004 - 22:12

@Bas: Dat is er troep is heb ik nu wel gemerkt. Ik dacht een puntgave 500C/M in handen te hebben, maar er bleek van alles mee mis. Het is erg moeilijk te bepalen of de camera in goede staat is. Hij hoeft niet eens slecht behandeld of ernstig gebruikt te zijn, jarenlang stilstaan is ook funest.

Een probleem is denk ik wel dat ik van een van de mooiste camera’s heb mogen proeven, en dat veel andere erbij in het niet zullen vallen. In ieder geval staat bovenaan mijn lijstje om te proberen een Pentax 67. Merlijn Doomernik werkt daar overigens niet meer mee, volgens hem valt er nauwelijks mee te focussen, dus heeft hij alles verkocht. Hij gebruikt nu uitsluitend Hassie…

alex - 16.12.2004 - 22:28

Dat heeft ie dan niet zo lang geleden gedaan. Hij was er toendertijd wel tevreden mee (naast de HB). Zal je wel wat sturen over wat camera’s.

Bas - 17.12.2004 - 11:37

Wat is bokeh?

Menno Nicolai - 19.12.2004 - 01:51

Ik zou je de Pentax 645 aanraden. Een hele goede middenformaat met alles erop en eraan.
Met www.veilingzoeker.nl kan je op internet een goede 2dehands camera opsporen.

AxelM - 18.01.2005 - 15:15
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.