06.12.2004 Het Blok, de finale

Eigenlijk hadden we het al kunnen weten, toen de dame van de jury ineens iets te enthousiast het postzegelgrote zon- en privacyloze tuintje van Elmer en Nanet begon aan te prijzen als een fantastische tuin in de binnenstad. Op de dag van de veiling zaten de kandidaten, die wij totnogtoe bijna uitsluitend kenden met onuitgeslapen en onopgemaakte koppen en in kluskleren, volledig gestyled en zichtbaar ongemakkelijk in de enorme veilingruimte die zich op een steenworp afstand van het blok bevindt. Zelfs presentator Erik had zich in krijtstreep en zijden das gehuld. Na de eerste terugblik op de serie werd het appartement van Wina en Jochem geveild. De perfect ingedeelde woning met jaloersmakend dakterras — na bezichtiging onze absolute favoriet, ondanks de wat slordige afwerking — leverde een buitengewoon schamele winst op van 14.000 euro. Maar nu komt het echte werk! kon je toen nog denken. Het ging echter van kwaad tot erger. De door iedereen wel zo’n beetje verwachte drie ton werd in geen van de gevallen gehaald, met als dramatisch dieptepunt de veiling van het appartement van Elmer en Nanet. “Kom op, Nederland, laat ons niet zitten!”, riep Nanet een paar keer hysterisch, alsof het ging over wie het leukst een liedje had gezongen, in plaats van wie er zin had zich tientallen jaren vast te leggen aan een hypotheek voor een donkerbruine kelderwoning. Alsof je een schip zag zinken: eerst heel langzaam, dan ineens onherroepelijk en razendsnel kopje onder. Ternauwernood werd de taxatiewaarde geboden. De verbijstering over hoe al het werk en de doorwaakte nachten niets hadden opgeleverd was van de gezichten van het stel af te lezen. Niemand leek nog echt enthousiasme op te kunnen brengen voor de niet erg verrassende overwinning van Lieke en Michon, waarvan tot overmaat van ramp nu ook nog hardnekkig wordt beweerd dat het doorgestoken kaart was. Absurd genoeg konden tot het einde van de uitzending voorspellingen over de uitslag worden doorgebeld, ook toen al duidelijk was dat twee van de drie stellen het zeker niet meer gingen winnen.

Wekenlang was ons een spetterende finale beloofd, maar de serie doofde als een nachtkaars uit. Wel heb ik gisteren een nieuw woord geleerd: mijnen. Als werkwoord, wel te verstaan.

anneke | 13:17 | televisie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ja, zeg, wat viel het tegen!
Ik had het nog opgenomen ook, om het niet te willen missen. Er zaten weinig bieders in de zaal en het werd niet 1x heel spannend. Ik heb de woningen niet in het echt gezien, maar 235.000 voor 95m2 en een tuin(tje) voor een woning in de binnenstad (erg op het randje, maar toch) is niet zo heel erg veel.

Ik vond het wel lief van Wina dat ze moest huilen voor Nanet en Elmer.
En dat mijnen… daar werd helemaal geen gebruik van gemaakt!
Dat was jammer, want dat zou de spanning verhoogd moeten hebben.

Merel - 06.12.2004 - 13:30

Ik mijn, jij mijnt, wij mijnen? Wat staat dat voor, dan? Kort voor ondermijnen?

michel - 06.12.2004 - 13:30

@michel:hier staat het uitgelegd.

anneke - 06.12.2004 - 13:44

Inderdaad, wat een drama… Ik vraag me af waar het nou mis ging. Waarom kwam de prijs bij het opbieden niet omhoog? Waarom werd er niet gemijnd? Wellicht heeft men toch niet voldoende echte potentiele kopers weten te vinden. Er hebben uiteindelijk maar weinig mensen echt geboden en sommigen boden op meerdere appartementen…

Lokje - 06.12.2004 - 14:11

Ook ik had me uiteraard op de beloofde “spetterende finale” verheugd, na het zien van alle afleveringen.
Het was een treurige vertoning: ik zat met gekromde tenen te kijken naar de doodstille veilingzaal en naar de veilingmeester die op een zielige manier de stemming erin probeerde te krijgen.
De manier waarop Theo met uitsluitend negatieve shots in beeld werd gebracht was ronduit beschamend.
De manier waarop de kandidaten smeekten om geld was zielig.
En het meest schokkend vond ik dat degene die het hardst van allemaal heeft gewerkt, Elmer, er geen cent mee heeft verdiend.
Dat de gezichten van de kandidaten bij deze teleurstellende berichten zo lang close up in beeld werden gebracht, past helemaal bij de negatieve manier waarop het hele programma maandenlang aan elkaar is geplakt.
De spetterende finale was meer een uitgepiest nachtkaarsje.
En… kan die Erik van ‘t Hoff niet vast met prepensioen?

Jacoba - 06.12.2004 - 15:30

‘Mijn’… zo zie je maar weer, je bent nooit te oud om te leren.

Rick - 06.12.2004 - 15:38

Waardeloos was het! Wat een flauwe bieders in de zaal zeg. De rest zat gewoon als opvulling een beetje foto’s van de zogenaamde BN’ers te maken. En al waren Elmer en Nanette niet mijn favoriet (en hun huis al helemaal niet) ik vond het dooooood-zielig voor ze.

odette - 06.12.2004 - 15:45

Wekenlang heb ik toch wel meegeleefd, gisteren heb ik me verbaasd. En ik ben niet alleen zo blijkt. Jammer-de-bammer…

Jessi - 06.12.2004 - 16:51

Wat is jullie analyse over waarom er nauwelijks boven de geschatte waarde werd geboden? De huizen waren voor duizenden euro’s ingericht, maar dat was niet terug te vinden in de eindbedragen. Of waren de woningen dan toch te hoog getaxeerd?
Ik vond het voor iedereen erg zuur. Werk je je daar 11 weken lang voor uit de naad, met alle ongemakken van dien. Maar vooral voor Elmer en Nanette. Ik heb het niet in het echt gezien, maar ik hun woning leek mij wel de origineelste.

zo - 06.12.2004 - 19:04

Ja, na al die weken gekeken te hebben naar het blok, had ik erg zin om de finale te bekijken. Ik had een spannende veiling verwacht en een gezellige sfeer. Niet dus. De sfeer kwam ongezellig en gespannen over, en Erik van ‘t Hoff vond ik ook heel slecht presenteren in de finale.
Ik kan het gewoon niet geloven dat de appartementen zo weinig meerwaarde hadden. Er is door de programma makers toch niet veel huiswerk gedaan. De Blok bewoners zijn er toch het dupe van geworden.
Ik hed echt heel erg met ze te doen. Geklust voor niets. En ook al vond ik het appartement van Elmer en Nannet niet mooi, Dat ze niets gewonnen hebben na al dat harde geklus, vind ik h??l erg…

Marije - 06.12.2004 - 23:13

Net5 is er een stuk beter van geworden, dat wel. Maar het lijkt me duidelijk dat niemand gek genoeg is om zich dertig (niet tien) jaar vast te leggen voor een teevee-hype. Het gaat uiteindelijk om de appartementen zelf. En om de stagnerende huizenmarkt.

b?b - 07.12.2004 - 09:22

ik zeg gewoon dat die taxatie veel te hoog was.

kom op. 235.000 voor een gestipte wooning van 90M2. amsterdam of niet dat verkoop je nooit.

blijkbaar ook niet als je er 35.000 aan verspijkerd.

iedegeval geen taxaties laten doen door de postbank.

remko - 07.12.2004 - 10:53

Wat een kater die finale! Nooit meer op die manier graag…. “Het Blok” zelf was leuk. Heb het met spanning gevolgt, maar de rest… laat maar. Misschien moet ik er geen woorden meer aan vuil maken.

Happy new year by the way (nu mag het nog)!

Lenny - 02.01.2005 - 18:11

Ook wij zaten iedere week aan de buis gekluisterd. Wij zijn immers zelf groots aan het verbouwen, dus we keken er vol belangstelling naar. Zou het feit dat er maar wat af geprutst werd hier en daar er ook niet iets mee te maken hebben gehad dat de prijzen niet stegen? Ik heb zelf het eindresultaat niet IRL gezien maar het zou me niet echt verbazen als de kopers er meteen alles weer uit zouden knikkeren en volledig opnieuw moesten beginnen, en daar heeft niemand zin in. Bovendien moet het allemaal maar net je smaak zijn. En als ik dan bij IKEA eens kijk naar de kwaliteit van hun meubels dan is die ook niet je van het. Kortom, jammer voor de tijd die erin gestoken is maar helemaal verbaasd was ik niet.

brigitte - 02.01.2005 - 19:55
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.