21.09.2004 São Paulo

Door een gelukkige samenloop van omstandigheden kwamen vriendin Ilse en ik toch weer samen op een vlucht terecht. We brachten drie dagen door in São Paulo, Brazilië — een stad waar je niet meteen van houdt.

São Paulo is een miljoenenstad vol torenflats, waar hard wordt gewerkt. Men kijkt er met een zekere minachting naar de inwoners van het zo veel frivolere Rio. Auto’s rijden er over tienbaanswegen dwars door de stad. ‘s Avonds heb je een droge keel en vieze haren van de smog. Berovingen en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Zozeer zelfs, dat de rijken zich uit veiligheidsoverwegingen bij voorkeur per helicopter laten vervoeren.

Ik had altijd een beetje een hekel aan deze stad. Totdat ik er een dag in het Iburapuerapark doorbracht en me volkomen op mijn gemak voelde. Het was er groen en rustig, ik bezocht er twee prachtige musea en at er op een terras een heerlijke buffetlunch.

Ilse en ik maakten op de tweede dag van ons gezamenlijke verblijf een lange wandeling door de Japanse wijk Liberdade (in S.P. wonen meer dan 600.000 Japanners!) en door het centrum. Beetje geld in de broekzak, het Pentaxje veilig diep weggeborgen in de tas. Onder begeleiding van een vriendelijke brandweerman, die zich voorstelde als Rogerio, bezochten we de top van Edificio Martinelli, ooit de eerste wolkenkrabber van de stad. Er was verder niemand. We voelden de wind, hoorden het geclaxonneer van auto’s en zagen flatgebouwen zover als het oog reikte. De mollige Rogerio deed ontroerend goed z’n best om ons in een mix van Portugees en zijn beste Engels wat over de stad te vertellen. Wij putten ons in ons beste Portugees uit in superlatieven. En we meenden het.

De foto’s staan in een albumpje.

anneke | 19:48 | fotografie, plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Hier heeft August Willemsen ook mooi over geschreven, maar dat weet je vast al…

frans - 21.09.2004 - 23:08

Sao Paulo verhoudt zich tot Rio als Rotterdam tot Amsterdam. Niet toevallig komt de beste voetbalploeg van Brazilie ook uit Sao Paulo… :-)
Mooie foto’s trouwens!

CasaSpider - 22.09.2004 - 03:35

Mooi hoor, dat zwart/wit.

Menno Nicolai - 22.09.2004 - 14:52

We gaan het meemaken….
Evenement : AFC Ajax - Feyenoord
Plaats : Amsterdam
Locatie : Amsterdam Arena
Datum : 14 november 2004
Tijd : 12:30 uur

Ben - 22.09.2004 - 15:12

He anneke, welke film gebruik je hier voor? Mooi contrast! Of isser nog een PS filtertje overheen gegaan of iets dergelijks?

Rich - 26.09.2004 - 17:31

@Rich: Anneke is vliegen dus ik beantwoord de vraag even. De foto’s zijn geschoten op Ilford HP5 400 ISO. Er komt na het scannen van het negatief nauwelijks Photoshop aan te pas. Klein beetje Curves en wat Unsharp Mask.

alex - 26.09.2004 - 18:07

@Alex; dank je! Die staat op ‘t fotolijstje! Nu hopen dat ik hier in de buurt van Eindhoven een fotograaf kan vinden die b/w een beetje fatsoenlijk ontwikkelt. Tot nu toe was’t telkens afwachten wat ze er nu weer mee zouden doen, en tegen welke prijs…
Misschien toch ‘s investeren in zelf ontwikkelen…

Rich - 28.09.2004 - 09:35
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.