02.08.2004 Lèmburggg

Na aankomst in Maastricht nemen we de bus naar Epen. Ik haat de bus. Hij zit altijd vol met bejaarden, gekken en schoolkinderen. Aangezien het zomervakantie en zaterdag is, valt de laatste groep gelukkig af. De gek blijkt dit maal achter het stuur te zitten. Om ons heen wordt door dames op leeftijd zonder onderbreking en op een geluidsniveau ver boven de pijngrens Limburgs gepraat. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Gelukkig maar.

De hotelkamer is nog niet klaar. “Hij wordt vandaag éxtra schoongemaakt”, zegt de receptioniste. Later zullen we vanuit de binnenplaats zien hoe het systeemplafond gestofzuigd wordt. “Wilt u nog meeëten vanavond?”, vervolgt ze terwijl ze het menu onder onze neus schuift. Kogelbiefstuk of regenboogforel. Um, nee, dank u.

De lokale fietsverhuurder heeft een fascistisch hoofd. Ik heb als legitimatie alleen een kopie van mijn paspoort bij me. Hij vindt dat juist goed. “Zo lang dat dievenvolk met hun lange vingers niet van onze spullen af kan blijven, draag ik ook alleen een kopie bij me”. Ik denk dat hij het dievenvolk het liefst tegen de muur zou zetten.

De gehuurde fiets is van het zogenaamde ‘hybride’ soort. “Mooi”, zegt Anneke grijnzend, “dan kunnen we er ook het water mee op!” Handremmen, versnellingen, voor- en achtervering: het is even wennen na jarenlang Kronangebruik. Druk schakelend rijden we de eerste steile heuvel op. Als een idioot trappen terwijl je als een slak vooruit gaat is niet grappig.

Wandelaars groeten elkaar. Fietsers groeten elkaar. Motorrijders groeten elkaar. Zo gaat dat hier. Wielrenners rijden met verbeten blikken heuvels op, waarna ze zich met doodsverachting naar beneden storten. Dat is de nationale sport hier.

zwoegen

De zoektocht naar rijstevlaai blijft vruchteloos (haha!). Ze hebben overal alleen aahhbbrikôôhhs of krúúúsbassen. Het uitgekozen restaurant voor het diner blijkt een speciale attractie te hebben: kijk hoe vier vakantiewerkers vijftien tafels bedienen. Met een kop soep wiebelend naar buiten komen lopen, neerzetten, en dan met lege handen en iedereen negerend naar binnen voor het volgende item. De tafel naast ons weet te vertellen dat het de dag ervoor nog erger was, maar het eten goed is. Vandaag waren ze maar een uur eerder gekomen, tegen de ergste honger.

Op dag twee laten we de fietsen staan en wandelen we door de omgeving. Er hangt een dikke nevel, die pas laat optrekt. Veel wandelaars met honden, kinderen en wandelstokken. Er wordt weer druk gegroet. Ik probeer wat variaties uit: mogge, hallooo, d?¢?¢?¢?¢g, weertje hè. Het went niet. Weer geen rijstevlaai op het terras. Wel vriendelijke bediening en chocopinda’s bij de rekening, al hebben we alleen koffie gedronken.

Tijdens de busrit terug naar Maastricht lopen we een permanente gehoorbeschadiging op van de bejaarden achter ons.

Disclaimer: Limburg is prachtig, met wonderschone natuur en hartverwarmende zuidelijke gezelligheid. Het was heel leuk. Laat je vooral niet misleiden door mijn cynisme. ;)

alex | 08:47 | plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Je MOET niet naar Limburg toch?

Koen - 02.08.2004 - 10:07

Een groot succes kortom!

De keer dat ik op zoek was naar vlaai in Limburg (op verzoek van een jarige oma die avond) heb ik nul vlaaien gevonden.
Uiteindelijk als kadootje in een winkel in Rotterdam een vlaai gekocht. :-)

Merel - 02.08.2004 - 10:35

Dat is nog eens tot rust komen.

Erwin - 02.08.2004 - 11:28

Niks mis met Limburg. En als jij op een dag bejaard bent en het waagt je kwaak open te trekken dat zal ik er een stukje over schrijven :)

George - 02.08.2004 - 11:34

Vergeet ik toch helemaal mijn link te dumpen! Bij deze! Niet dat er ook maar iets te zien is, maar toch!

George - 02.08.2004 - 11:35

Het is altijd leuk om onbeholpen stadsmensen in het wild te zien.

Motorrijders groeten elkaar overal, trouwens.

Painless - 02.08.2004 - 13:19

@george: wanneer komt baviaan.net weer tot leven?

Koen - 02.08.2004 - 13:35

Wij zijn na twee dagen down geweest te zijn gelukkig weer online. Pffft. :D

Mieke - 02.08.2004 - 18:45

@Koen: huh? wat? waar?

George - 02.08.2004 - 20:03

Waarschijnlijk was ik ook ??n van de wandelende groeters, heb er ?rg van genoten afgelopen weekeinde! … en het was toch echt niet zo moeilijk te vinden, de echte Limburgse Rijstevlaai… in het dorpje (gehucht) kuttingen, vlakbij Epen :-)

Pietje Positief - 02.08.2004 - 22:56

Ik heb altijd in Limburg het gevoel in het buitenland te zijn. Voor ??n van mijn opdrachtgevers moet ik redelijk vaak naar Heerlen maar ik ervaar het leven daar - ook in een kantoorgebouw - als een andere wereld.

Mieke - 02.08.2004 - 23:11

Pffff. Moet dit?

EJ - 03.08.2004 - 01:02

Hoe ziet een fascistisch hoofd eruit? Ik zou het graag weten wegens het tijdig bestellen van bruine overhemden.

mies - 03.08.2004 - 13:03