13.08.2004 Dia’s

De fotoreportage van de bruiloft van mijn broer hadden we zowel digitaal als in zwartwit-, kleuren- en diafilm geschoten. Dat laatste voornamelijk omdat we op een gegeven moment wel zo’n beetje door de rest van de film heen waren. Ik had een selectie gemaakt van de af te drukken dia’s, en de nummers en de gewenste formaten keurig genoteerd. Het hele zwikje legde ik op de balie bij de fotozaak op de hoek.

De jongen achter de balie liet de filmstrookjes even door zijn handen glijden, keerde ze om en haalde even diep adem.
“Voor het afdrukken moeten ze ingeraamd zijn”, zei hij.
“Prima”, was mijn onmiddelijke reactie, “laat ze dan ook maar inramen”.
Weer een pauze. “Dat wil je niet”, zei hij na enig nadenken, met op zijn gezicht een lichte grijns die tegelijkertijd iets verontschuldigends had.
“Want?”
“Want dat kost je ongeveer vijf euro per stuk”, rolde er deze keer vlotjes uit.

Goed, zelf inramen dus. Aan diaraampjes kon hij me wel helpen. Zes euro vijftig voor een doos. Of ik twee of drie millimeter wilde.
“??”
“Twee millimeter past wel in een drie millimeterprojector maar drie millimeter niet in een twee millimeterprojector.”
Twee millimeter dan maar. Niet dat dat er uiteraard iets toe deed voor het afdrukken.

Gistermiddag was de regenachtige middag die je moet hebben voor dit soort klusjes. De werkverdeling was snel geregeld: Alex sneed, ik raamde in. De eerste pakweg tien dia’s uiteraard verkeerd om vanwege mijn logica dat het Gepe-logo wel aan de voorkant zou moeten. Misschien had ik de diaraampjesverpakking even moeten bestuderen v????r ik aan het karwei begon. Gelukkig was Alexander niet te beroerd om met een scherp mes de hele handel weer open te wrikken. En de witte kant hoort dus voor. Het knaloranje Hamafix-apparaatje waarmee ik mijn vader in mijn jeugd regelmatig in de weer had gezien, maar waarvan hij noch ik nog wist hoe het werkte, bleek nutteloos, althans voor zover ik het zonder gebruiksaanwijzing in kon schatten. Voor het dichtklikken met de hand moet men helaas rekenen op een klik of vijf per dia.

Enfin, alles is inmiddels ingeraamd en nabesteld. Over een week — een wéék! — zijn met een beetje mazzel de afdrukken klaar. De moraal: laat je dia’s bij het ontwikkelen meteen inramen. Kost je ongeveer drie euro per rol. Of geen diafilm schieten natuurlijk, ware het niet dat het resultaat altijd zo verrekte mooi en scherp is. En van mijn broer verwacht ik uiteraard dat hij tenminste één dia-avond organiseert, compleet met blokjes kaas met gember en plakjes leverworst met zilverui voor het totale retro-effect.

anneke | 22:37 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ik heb nog steeds een Hamafix apparaat, waar de strook ingaat. Met een ferme loep zie je de verlichte dia, afsnijden en doorschuiven in het (glasloze) diaraampje. Ook heb ik nog een Leitz Pradovit en enkele duizenden dia’s. En een Minolta G-400. Daar doe ik wel iets mee.

Menno Nicolai - 14.08.2004 - 00:29

Voor Hamafix heb je speciale diaraampjes nodig
Deze bestaan uit een stuk en hebben 2 gleufjes waar de dia ingaat.
Dia aan een kant in de gleuf steken, dan steek je het hele hamafix raampje met half uitstekende dia in het oranje hamafixertje (scrablle anyone ?) deze buigt de dia waardoor hij vanzelf in de tweede gleuf ‘floept’.
Werkt erg snel, enige nadeel is dat de dia’s wat speling naar links en rechts kunnen hebben. Als je strakt kadreert kan dit een probleem zijn

[anoniem] - 14.08.2004 - 20:12

En dan heb je ook nog het HAMA DSR-systeem, dia’s losknippen en inramen in ??n beweging. Of er nog raampjes voor verkocht worden weet ik niet, maar het werkt beter en sneller dan dat oranje ding.

Met een goede projector en vooral een goede lens daarop kun je eens zien wat echte scherpte is. Daar hebben digitalo’s nog nooit van gehoord.

J-E - 19.08.2004 - 13:45

Ik maak veel foto’s digitaal en soms nog dia’s. Ik vind nog steeds dat dia’s een superieure kwaliteit hebben ten opzichte van een goede digitale print. Desondanks ga ik straks ook volledig over op digitaal omdat dia’s inderdaad een hoop gedoe is en het neemt veel ruimte in beslag.

Peter - 19.08.2004 - 20:35
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.