26.06.2004 De hang naar film

Een zeer groot deel van de foto’s van de vakantie is geschoten op film. Dit is om een paar redenen: film is mooi, Anneke en ik hoeven niet te vechten om één camera en door de 1.6x brandpuntverlenging van de digitale camera mis ik nog wel eens wat groothoek. Daarnaast, Anneke gaat nog al eens met de EOS300 met 24 of 50mm lens op reis, omdat dat een kleine en lichte combinatie is. Zodoende hebben we nogal wat film te verwerken. U ziet daar nauwelijks wat van terug, omdat mijn huidige scanner hopeloze resultaten geeft.

De rolletjes van de vakantie hebben we, als test, weggebracht naar de Quickprint 1-uur fotoservice, op de hoek van de Rijnstraat en het Victorieplein, en de 3-dagen service van Dirk een paar meter verderop. Het was namelijk dezelfde film (Kodak Gold 100 ISO) en onder dezelfde omstandigheden geschoten. Het prijsverschil is aanzienlijk. Een rolletje van 36 opnamen kost in de 1-uur service 17 euro, voor twee rolletjes van 24 waren we bij Dirk 10 euro kwijt. Het kwaliteitsverschil is werkelijk ongelofelijk. De 1-uur service foto’s hadden heldere, realistische kleuren, mooi contrast en waren ongelofelijk scherp. De Dirk-foto’s waren zoals ik alle fotoservice foto’s gewend ben: flets, geen contrast en verwassen kleuren.

Omdat je bij de 1-uur service een gratis 20x30 vergroting krijgt bij het afdrukken van een rolletje, konden we meteen even onze ervaringen met de medewerkers uitwisselen. De jongen achter de balie, die me deed denken aan een mix van Moby en Dick uit High Fidelity vertelde met bescheiden trots dat ze al vijftien jaar kwaliteitswerk afleveren, en vrijwel ieder 3-dagen fotolab niets meer dan veredelde contactprints bakt. Zo dan.

Ik heb daarom de knoop doorgehakt en filmscanner aangeschaft. Nu kunnen we een rolletje schieten, in een half uurtje laten ontwikkelen op de hoek (of zelf doen), scannen, de goede foto’s uitzoeken en die laten afdrukken in de 1-uur service. De scans kunnen dan meteen te uwer vermaeck op internet gezet worden.

De eerste tests zijn veelbelovend:

markt in Casablanca

De bovenstaande foto is overigens door Anneke in Casablanca gemaakt met het oude compact-Pentaxje dat we nog hebben.

Zo, en nu snel voetbal kijken…

alex | 20:40 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Maar wat voor filmscanner is het?

Als je eens echt wilt lachen moet je je digitale foto’s laten ontwikkelen bij de AH. Maar alleen als je wilt lachen, wat een waardeloze zutkwaliteit.

George - 26.06.2004 - 20:50

ow, linkje stuk, deze dus.

alex - 26.06.2004 - 20:53

@George: hoe laat je “digitale foto?s ontwikkelen bij de AH”

michel - 26.06.2004 - 23:52

Echt veel verstand van fotografie heb ik niet, maar deze is ?cht heel erg mooi geworden!

Binnekort meer? Ik ben nieuwschierig! Hou ons maar op de hoogte :)

Deborah - 27.06.2004 - 00:39

@Michel: bijdehandje.

George - 27.06.2004 - 10:11

Waarom geen echte filmscanner gekocht zoals een Nikon of een KonicaMinolta?

J-E - 02.07.2004 - 12:02

@J-E: Puur flexibiliteit. De kwaliteit van deze scanner is echt heel goed, ook voor negatieven. Het voordeel van deze scanner is dat je er ook midden- en grootformaat negatieven mee kan scannen. Anneke en ik zijn beide ge?nteresseerd in 6x6 formaat, dat kan ik te zijner tijd dan ook op deze scanner verwerken.

alex - 02.07.2004 - 12:06

Je kunt bij AH/Kruidvat etc. ook heel goede resultaten krijgen, als je maar een goed bestand of negatief aanlevert. Als daar al iets aan mankeert corrigeren ze niet zoveel (of: niet genoeg), maar dat kun je in eerste aanleg ook jezelf verwijten…

J-E - 02.07.2004 - 12:10