06.06.2004 Best belangrijk

Ik begon me al af te vragen of er ?ļberhaupt nog iets van een campagne voor de Europese verkiezingen zou komen, of dat we echt alleen op de stemwijzer aangewezen zouden zijn. Voor de landelijke verkiezingen heb ik destijds alleen mensen van Groen Links in de buurt zien staan, gisteren stonden er in de Rijnstraat zowaar stands van de SP, PvdA en Groen Links. Dat is op zich al een goede score, al was het alleen maar omdat deze drie partijen een kans maken op mijn stem. Alle rechtse partijen, en zeker deze gladjakker, maken geen schijn van kans.

de PvdA stand in de Rijnstraat verzameld folderwerk

Bij de PvdA stand vertelde ik dat ik bij de vorige verkiezingen op Groen Links had gestemd, en vroeg waarom de PvdA in hun ogen een betere keus zou zijn. “Ach,” zei de jongen, “Groen Links stemmen is helemaal niet zo verkeerd, zij zijn wat meer milieu, wij zijn wat meer sociaal.” Ik kreeg de indruk dat hij al lang blij was dat ik geen rechts stemde.

Ik heb al het foldermateriaal doorgelezen. De SP flyer heeft een foto op de voorkant van een vernietigd schaap, op de achterkant staan alleen wat standpunten over dierenleed. Ik heb geen idee wat de SP verder wil bereiken. Van de website word ik niet veel wijzer. Er staat op de pagina met standpunten alleen een overzicht van recent ingebrachte moties, maar een duidelijk lijstje met wat de partij nu eigenlijk wil kan ik niet vinden. Zo komen ze nooit van hun protestpartij-imago af. De PvdA flyer is ook beknopt, er worden korte en krachtige standpunten gegeven, maar bieden niet zo veel houvast. De website biedt echter twee pagina’s met standpunten, die allemaal wat langdradig zijn. De inleiding zegt niks, waarna er een waslijst met standpunten over een onderwerp volgt. Groen Links heeft een heuse folder. Het risico bestaat dat mensen niet de moeite nemen om hem helemaal te lezen, maar het biedt wel de meeste duidelijkheid. De website biedt veruit de meest overzichtelijke en helderste standpunten van de drie, die daarnaast variŽren van natuur en milieu tot open-source software. Petje af…

Vraag blijft natuurlijk op wie ik ga stemmen. De SP valt af, ik wil geen ‘waakhond’ zoals ze zelf zeggen, ik wil goed uitgedachte plannen, maar die kan ik nergens vinden. Ik heb al met al de indruk dat Groen Links grotendeels hetzelfde wil als de PvdA, maar dan met een grotere nadruk op natuur en milieu. Daar ben ik eigenlijk wel voor…

Bent u er al uit?

alex | 14:12 | politiek
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

De enige partij die mij tot zover heeft weten te bereiken, is GroenLinks. De PvdA stond met een zo’n plastic opgeblazen luchtkasteel wat kinderen te lokken zonder mij aan te spreken, tsk.
Kans is dus groot dat ik GroenLinks ga stemmen, wat eigenlijk raar is aangezien de keuze mede wordt bepaald doordat de rest me niet is opgevallen. Natuurlijk ben ik het ook grotendeels eens met de standpunten van GrL, anders zou ik heusch niet op ze stemmen - maar toch…

Merel - 06.06.2004 - 14:16

Die twee koekies zag ik gisteren ook staan, op de Rijnstraat. Samen stonden ze lekker een stevige sigaret te roken. Voor mij al reden genoeg om heel hard door te lopen, ik wil niet aangesproken worden door twee rokende horken.

George - 06.06.2004 - 14:20

De WritersBlock-stemtest verwijst me ook naar GroenLinks. (http://www.stemtest.nl/) En volgens mij sta ik daar wel achter. Immer een lichte twijfel met de PvdA, maar ik denk dat het dit keer GL wordt.

martijn - 06.06.2004 - 14:26

Het wordt of GroenLinks of de PvdA.

Tim - 06.06.2004 - 14:42

Aha, het rode accent van de Moose.

Painless - 06.06.2004 - 14:55

ik twijfel tussen PvdA en D66…toch maar weer de standpunten lezen

jpk - 06.06.2004 - 18:08

Ik overweeg Europa Transparant, alle andere partijen komen er toch wel. Steun ?n protest in ??n.

Lars - 06.06.2004 - 20:38

Als UK Liberal Democrat kies ik (bij afwezigheid van een LD-kandidaat) D’66 - maar altijd op een vrouw. Hoe meer vrouwen in de politiek, hoe verstandiger het beleid zal worden. Denk ik.

Harry - 06.06.2004 - 23:10

ik mag donderdag voor het eerst stemmen :-D En ook ik ga voor groen links. De stemwijzer stuurde me naar de sp, maar bij de vorige verkiezingen (toenik nogniet mocht stemmen) heb ik beide programma’s doorgelezen, en beviel het gl programma me ongelofelijk veel beter. Ik heb de laatste maanden meer moeite om “de LPF-er” in me te onderdrukken…

joep @ skates - 07.06.2004 - 00:12

Ik verbaas mij er vaak over dat mensen zo twijfelen over wat ze gaan stemmen. Volgens mij twijfelen deze mensen zo omdat ze een partij kiezen n.a.v. een paar idee?n. Zo hoor ik vaak dingen als: “Ik stem op die partij omdat ze voor de uitbreiding van Schiphol zijn.” Dit soort denkgedrag wordt vast aangewakkerd door de media en dingen als de Stemwijzer.
Het lijkt mij beter om een partij te kiezen op basis van je principes. Dat is eigenlijk veel logischer. En het maakt je keuze makkelijker.
Ikzelf stem GL. Op basis van mijn principes.

toinerz - 07.06.2004 - 00:42

Lekker zwart-wit Toinerz. Want welke partij past er nu bij mijn principes?

George - 07.06.2004 - 10:04

Zwart-wit? Principes veranderen doorgaans minder snel dan idee?n, en vormen dus een betere houvast om tot een keus te komen.
Om erachter te komen welke partij bij je principes past moet je deze natuurlijk eerst op een rijtje zetten. Als je daar de grondbeginselen van elke partij mee vergelijkt is een keus niet ver weg. Probeer het eens. Het is iniedergeval verstandiger dan een keus te bepalen naar aanleiding van welke folderaar je tegenkwam in je straat.

toinerz - 07.06.2004 - 11:24

Politici en partijen met principes zijn levensgevaarlijk.

frans - 07.06.2004 - 17:18

Don’t blame me, I did not vote.

EFG - 07.06.2004 - 18:54

Normaal Groen Links, maar deze keer Partij voor de Dieren.. Het is toch een underdog he ;)

Rene Smit - 09.06.2004 - 21:00

moe van politiek en regels. Jammer dat je daar niet wat aan kan doen.

vanonderen - 10.06.2004 - 12:36

ik ben voor de pvda

ikkke - 01.09.2005 - 10:06

T is allemaal gelul. Duzzj

T is gezeur - 20.11.2006 - 14:04
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.