17.05.2004 IJburg en Waterland op de fiets

Gisteren zijn Anneke en ik maar weer eens op IJburg gaan kijken, altijd een leuke fietstocht op een mooie dag. Het eerste dat ons opviel is dat er zo weinig veranderd is sinds de laatste keer dat we er waren. Het lijkt wel of er net zo veel huizenblokken staan als een jaar geleden, plus nog wat half afgebouwde panden. Het gaat blijkbaar nog niet zo goed met de huizenmarkt.

Bij het strand van Blijburg stonden rijen auto’s en fietsen, dat loopt alweer goed. Lopend over het stoffige pad naar de ingang met bergen zand aan weerzijden was het net of we naar het Burning Man festival in de woestijn gingen. Eenmaal op het strand merkten we al snel dat het bijna verplicht is om ofwel een kind, ofwel een hond bij je te hebben, dus voelden we ons ietwat ontheemd. Vorig jaar werd het stand nog aangeprezen met slogans als “Geen Duitsers!”, aan typisch Hollandse taferelen is dan ook geen gebrek. Kinderwagens met koelboxen die achteruit over het strand worden gesleept, kinderen die in het ijskoude water spelen, krentenbollen met kaas die worden rondgedeeld en horeca die gescheiden rijen heeft voor koffie en bier — de verbouwereerde blik van de juf achter de bar toen ik een cappuccino en een witbier bestelde is onvergetelijk.

Op de terugweg reden we langs een prachtig terras, helemaal aan het begin van het eiland. De Vomar zit dan nog wel in een bouwkeet, maar IJburg heeft al wel zijn eerste trendy caf? restaurant, Blok4. Een mooi ingerichte zaak met fijne stoelen en nu al een van de mooiste terrassen van de stad. Ik vraag me af of je in 2004 nog steeds met obligate loungemuziek aan kan komen, in ieder geval schalde Caf? del Mar deel honderdzoveel uit de speakers. Goede kaart (beetje duur, maar waar is dat niet het geval), aardige bediening, en lekker eten (Salade Blok4 is goed!). De zaak is open sinds oktober en er zit nu op een zonnige zondagmiddag maar een handjevol mensen. Ga er eens kijken.

Na IJburg rechtsaf geslagen en het waterland doorgefietst. Slalommend tussen de Yellow Bike toeristen en auto’s baanden wij ons een weg door Durgerdam, daarna ijsjes gegeten bij de fietspont in Holysloot en even de kerktoren beklommen in Ransdorp. Prachtige natuur zo dicht bij Amsterdam, heerlijk om in rond te fietsen.

alex & anneke | 11:39 | eten & drinken, fotografie, plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

En waarom moeten we tegenwoordig ook alweer naar het buitenland op vakantie? Mooie foto’s hoor!

supernena - 17.05.2004 - 11:56

Een maand of twee geleden maakte ik dezelfde trip, alleen was het toen niet zo zonnig en warm.
Waterland is fantastisch, zo dichtbij en dan al zo ver weg van de stad, mmm, heerlijk.
Dat terras op IJburg ziet er ongelooflijk fijn uit. Snel eens langsgaan voor het door de rest is ontdekt :-)

Merel - 17.05.2004 - 12:19

Mooie foto’s trouwens (mooie kleuren!), maar dat staat zo stom.

Merel - 17.05.2004 - 12:20

Leuk dat Dommelsch logo op dat bord bij Blijburg.

Rick de Kikker - 17.05.2004 - 13:10

Mooi!

Zus van Zonen - 17.05.2004 - 21:32

Mooi die foto’s en dat terras ziet er idd smakelijk uit. Ik heb ook lang in Amsterdam gewoond en toen ook vele km’ers gefietst rondom de stad. Het blijft daar prachtig.

Mieke - 18.05.2004 - 00:29

Prachtig terras? Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat terras nou echt niet zo super mooi vind… De houten banken zien er niet echt comfortabel uit en dan zeker allemaal op een rijtje naast elkaar zitten? En er zijn niet echt genoeg tafeltjes om een drankje en/of hapje op neer te zetten. Nee. Mwua. Maar misschien ben ik gewoon moeilijk. Kan natuurlijk ook.

rumy - 18.05.2004 - 08:52

@Rumy: Wat je op de foto ziet is slechts een deel van het terras. Er staan ook gewone tafels en stoelen, hoor!

Anneke - 18.05.2004 - 17:31

moooooi………..
en mooi in beeld gebracht. Genieten.

Zullie - 18.05.2004 - 22:06
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.