17.04.2004 Cross-linx (3)

Podium Twente, die het Cross-linx festival organiseert, had ons ook vrijkaarten gegeven voor onze foto’s die in het advertentiemateriaal zijn gebruikt. Ik was vooral erg benieuwd naar Spinvis met een spoken word sessie, dus gingen we donderdag naar Vredenburg, Utrecht.

Het eerste optreden van Frankenstein!, dat in het programmaboekje werd aangekondigd als “een geniaal-gekke mix van ‘klassiek’ en avant-garde” zag ik met een lichte vrees tegemoet. Ik kan best wat experimenteels hebben, maar bij een kakafonie van geluid met hysterisch gegil eroverheen haak ik af. Het viel gelukkig mee. Het was een strak optreden met een vleugje humor, waar gelukkig niet al te serieus bij gekeken werd. Eigenlijk was vooral het publiek vervelend, dat te pas en te onpas applaudiseerde, joelde en floot.

Na afloop hadden we tien minuten om door het naargeestige doolhof dat Vredenburg heet onze weg te vinden naar het volgende optreden. We waren eigenlijk op zoek naar Journaal-held Joop van Zijl, maar eindigden bij Willem van Ekeren, die gedichten van Charles Bukowski zong op muziek van Bach. Deze ietwat bevreemdende combinatie bleek erg mooi. Beluister vooral eens de fragmenten op zijn site.

Dan Spinvis. Erik de Jong had voor de gelegenheid een nieuwe compositie gemaakt voor spreekstemmen, een drieluik uitgevoerd door drie solisten, begeleid door leden van het Rosa Ensemble en het Ives Ensemble. De aankondiging die de Jong deed was wat schuchter, ook zag hij er erg vermoeid uit. Hij bleef dit maal volledig op de achtergrond en deed uitsluitend begeleiding op gitaar. Ik heb het gevoel dat hij zich veel prettiger voelde in deze situatie.

Ik miste de oorspronkelijke leden van de band wel een beetje, waarvan alleen Jan van Eerd op vibrafoon was vertegenwoordigd. Sommige van de bandleden, waaronder de vader van Spinvis en de toetsenist, zaten wel in het publiek. De uitvoering was geweldig. Zonder onderbrekingen kwam in een half uur durend optreden de gedachtenwereld van Spinvis voorbij. Er was een mooie kadans en de spreekstemmen waren erg goed. Vooral het stemgeluid van Hans Dagelet paste mooi bij de tekst en muziek. In de begeleidende videobeelden, gemaakt door Hans Kok, speelden de solisten de hoofdrol. De rommelige, uit de hand geschoten beelden werkten bijna hypnotiserend…

We zijn na het optreden naar huis gegaan omdat we geen zin hadden in nachttreinen, dus hebben we de overige artiesten gemist. Vanavond is het festival in Enschede, wellicht niet uitverkocht, dus ga kijken als je in de buurt bent. Zoals ik al in het vorige postje zei staan de foto’s in een nieuw album.

alex | 13:45 | muziek