02.02.2004 Dagje over New York

Net toen ik er lekker in begon te komen was de vakantie alweer voorbij. Gelukkig was mijn eerste reis er een naar New York. Een dag over maar liefst, zoals dat in het jargon heet, oftewel een verblijf van twee nachten.

Iedere keer als ik de beroemde skyline zie opdoemen herinner ik me mijn eerste keer New York. Dat de rook uit de putdeksels niet slechts special effects in films bleken. Dat je echt de hele dag sirenes hoort. De drukte, de imposante wolkenkrabbers. New York blijft iets spannends houden. Als ik er wakker word, altijd vroeg, kan ik niet wachten om op te staan en weer een nieuw stuk van de stad te ontdekken. Ik herinner me een lezing van schrijver Jay McInerney (Bright lights, Big city), waarin hij vertelde dat hij vanwege zijn hartkwaal regelmatig zijn hartslag moest opnemen. In New York klopte zijn hart altijd sneller, zo zei hij. Letterlijk.

In New York gaat men alleen op stap. Bij het ontbijt van vers fruit, cottage cheese en granola presenteerde iedereen zijn plannen. Vrienden opzoeken, shoppen, naar een musical. Ik ging mijn dag besteden aan mijn favoriete bezigheid: door de stad lopen. Eerste stop: Grand Central Station. Ik was er pas nog geweest, maar toen ik in een reisgids las over het plafond met sterrenhemel dacht ik “Sterrenhemel??” Vandaar. Een sjieke oase van rust, dat station. Heb nog even de obligate foto gemaakt: camera op een reling, lange sluitertijd. Zal wel niks geworden zijn, want ik had de juiste lens (15 mm) niet bij me.

Het was een koude dag. Strakblauwe lucht, hopen vuile sneeuw langs de stoepranden. Op iedere straathoek was het springen of omlopen om de plassen smeltwater te vermijden. Hoe meer ik downtown kwam, hoe rustiger het werd. Ooit dacht ik dat heel New York een soort Fifth avenue was, met wolkenkrabbers, dure winkels en chaos. In het onderste stukje Manhattan vind je echter ook prachtige oude bakstenen huizen, aan smalle stille straten.

Van half tien tot half zes heb ik gelopen, met zo nu en dan een onderbreking in een koffieshop om iets warms te drinken. Ik kwam langs de prachtige winkel van cultmerk Kiehl’s in de East Village. Ik zag hoe sneeuwscheppende mannen vanaf het dak van Katz’s Deli (bekend van “de” sc?ne uit When Harry met Sally) vol een politieauto raakten. Ik stak Delancey street over en dacht “Hee! Crossing Delancey!” Ik passeerde trossen felrode lampionnen in Chinatown en baalde van mijn zwartwit rolletje. Ik zag drie politiemannen zich ontfermen over een hysterische Chinese. Ik moest glimlachen om de opzichtige joekels van gouden kruisen in de juweliersetalages aan Canalstreet. Toen ik besmuikt een korte blik op mijn plattegrond wierp stiefelde meteen een vriendelijke New Yorker van middelbare leeftijd op me af om zijn hulp aan te bieden. Hij gaf ongevraagd een korte opsomming van alle bezienswaardigheden in de buurt, wenste me een fijne dag en liep weer door.
Ik bewonderde de skyline vanaf de Brooklyn Bridge terwijl onder mij de Hudson vol ijsschotsen schitterde in de zon.
Via de pittoreske Bleecker street, het hippe Meatpacking District (voor de Sex and the city-kijkers onder ons: dat is waar Samantha woont), de trendy restaurants van Chelsea en de flikkerlichten van het ietwat ranzige Times Square liep ik weer naar boven.

In mijn hotelkamer knipperde het message-lampje. Mijn collega’s met wie ik om zes uur had afgesproken voor het eten hadden de afspraak vervroegd. Om vijf uur verzamelen in de lobby. Ik keek op mijn horloge. Te laat. Opgelucht liet ik me in mijn bed vallen. Genoeg indrukken voor vandaag.

anneke | 22:28 | plaatsen
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Genoeg indrukken EN vermoeide voeten …. maar zoals in de tweede alinea reeds gerefereerd wordt: NY doet je hart sneller kloppen!

UrbanProf - 03.02.2004 - 08:59

New York is zo geweldig. Het is allemaal net iets intenser.

Ap - 03.02.2004 - 20:16

New York.. Ik heb er ook eens vier dagen lang de zolen van mijn schoenen gelopen. En nog had ik het idee dat ik bijna niets gezien had. Ik logeerde overigens in Chelsea. En dronk er veel trendy koffie

Robtheblob - 04.02.2004 - 23:14
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.