26.01.2004 Prijs vs. service

Zes jaar geleden, toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht, ben ik gewoon naar de fotowinkel om de hoek gegaan. Daar heb ik om advies gevraagd en blind vertrouwend op de expertise van de verkoper een camerasysteem gekocht. Nu was ik niet helemaal onwetend over het onderwerp, maar de naam Canon klonk mij vertrouwenwekkend in de oren, veel meer dan Nikon. Dit was natuurlijk om geheel subjectieve en ongegronde redenen, maar wat kon mij dat schelen. Dat ik destijds met de keuze voor Canon de juiste heb gemaakt, is puur geluk geweest. Waarschijnlijk was ik met Nikon net zo gelukkig geweest, maar dat is zuiver gepraat achteraf.

In het huidige Google-tijdperk is het ondenkbaar dat ik zuiver op de mening van een enkele verkoper zou vertrouwen. Voor er ?berhaupt tot de aankoop van welk produkt dan ook wordt overgegaan, wordt uitgebreid het internet afgeschuimd op zoek naar het beste produkt tegen de beste prijs. Zo heb ik de keuze voor mijn huidige camera en alle lenzen laten afhangen van gevonden informatie op internet. De laagste prijs is ook op die manier gevonden. De winkel op de hoek en bijbehorende verkoper zijn geheel onbelangrijk geworden. Online-winkels en de postbode zijn mijn nieuwe vrienden.

De laatste paar maanden heb ik alles gelezen wat er te lezen valt over flitsers. Wat wil ik ermee doen? Wat heb ik nodig? Wat mag het kosten? Welk produkt past het beste bij deze drie afwegingen. Op dit moment twijfel ik tussen twee modellen, want de mix van de drie eerdergenoemde elementen maakt de keus nogal lastig. Dus ging ik vandaag naar een camerawinkel om de twee kandidaten eens uit te proberen. De verkopers waren behulpzaam, wisten waar ze het over hadden en waren geduldig. Uiteindelijk heb ik anderhalf uur getest en gediscussieerd. Mijn keuze ging uiteindelijk naar de duurdere versie, maar de prijs bij deze winkel bleek exorbitant hoog. Bijna twintig procent hoger dan bij andere zaken in Nederland, maar erger nog, meer dan twee keer zo duur als bij internetwinkels in het buitenland, zelfs na belasting en verzendkosten.

Ik zei dat ik er nog even over na wilde denken en nu voel ik me schuldig. Ik realiseerde me dat goede service een meerprijs waard is, maar dit verschil was wel erg groot. Ik weet wel dat we de kleine middenstander moeten koesteren, anders blijft er niets anders over dan dozenschuivende discounters met nitwits als verkopers. Mijn vraag is: hoeveel meerprijs is goede service waard?

alex | 22:05 | algemeen geleuter
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ik ken het gevoel. Je hebt hulp gehad van die verkoper en juist die verkoper kost geld. Veel geld.
Om die reden koop ik dan toch altijd op het internet. Want als je honderd euro of meer bespaart, kun je daar toch weer leuke dingen mee doen. En als ik daaraan denk, is mijn schuldgevoel meestal snel weer over.

Tim - 26.01.2004 - 22:58

Hier hetzelfde verhaal: camera op het oog, door “mijn” fotowinkel-verkoper uitgelegd en befolderd + aanbieding gekregen van gratis memorycard, maar bij de MediaMarkt is het ding gewoon veel goedkoper. Ik heb hem nog steeds niet gekocht, durf die winkel niet meer in als ik hem elders heb aangeschaft. Advies hier in huis is: leg in de winkel uit dat je de camera/flitser/whatever ergens anders hebt gekocht vanwege prijsverschil. Hm. Ik weet ook niet of ik dat m’n strot uitkrijg. Kortom: mega dilemma en geen antwoord op je vraag helaas.

odette - 26.01.2004 - 23:19

Toen je ze bekeek in de winkel, stonden er geen prijzen bij? Oftewel is het niet een beetje krokedillentranen en bevestiging zoeken? (niet naar bedoeld verder).

Je zou de verkoper het dilemma kunnen voorleggen, wellicht doen ze wat aan de prijs. Handelen loont, is mijn ervaring.

Ap - 26.01.2004 - 23:20

Goede service is zeker geld waard. Maar hoeveel? Moeilijk te zeggen. Persoonlijk, als het om bedragen rond de 1000 euro gaat, kijk ik niet op 100 meer of minder. Zeg tien procent, dus.

Maar eigenlijk betaal ik meer vanwege de zekerheid van bij-de-winkel-kopen. Dat *als* er iets mis gaat, je dan wel nog gewoon (persoonlijk) bij de verkoper terecht kunt. Aan de andere kant ga je er dan wel bijna vanuit *dat* er iets mis kan gaan. Iets wat je eigenlijk niet moet doen als je zo’n duur product koopt…

Low - 26.01.2004 - 23:36

Klinkt als de Speedlite 550 EX. En terecht, want dat is de betere versie volgens “internet”, zeker voor de 10D (E-TTL, etc). Tja en een 420 of 220 zijn natuurlijk ook heel mooi, maar n?t niet genoeg he :-)

Wat betreft de verkoper; kennelijk had je veel geluk, want in mijn ervaring overtuigen de meeste verkopers je er nog steeds van dat een 2mp camera “meer dan genoeg” is. Wel proberen ze je dan nog ff een 1 Gb CF Ultra II er bij te verkopen, want “die foto’s zijn toch wel groot he”.

Oh en de volgende keer zou ik je die anderhalf uur van menselijk contact besparen en direct hier een post plaatsen met “wat moet ik kiezen”. Alhoewel, soms kan dat menselijk contact die paar extra eurootjes meer dan waard zijn..

Painless - 26.01.2004 - 23:43

Zoals Ap ook zegt lijkt onderhandelen steeds gebruikelijker te worden. Dat komt mij een beetje buitenlands over (India en zo); gek eigenlijk want we zijn in Nederland wel gewend om in eerste instantie te veel te betalen om later op een ingewikkelde manier wat terug te krijgen (denk aan de zegeltjes bij de benzine en de inkomstenbelasting). Ik zou er gewoon op af stappen en zeggen dat je die flitser wel erg graag wilt hebben, maar ook wel erg duur vind en dat je hem ergens anders veel goedkoper kunt krijgen. Als ze daar niet naar tevredenheid op reageren is het toch niet zo’n service gerichte winkel.

Het lijkt mij dat voor die winkel waarschijnlijk het grootste deel van hun klanten net zo kopen zoals jij je eerste Canon kocht, dus als jij daar niet die flitser koopt gaan ze niet meteen failliet.

Michel - 26.01.2004 - 23:45

@Ap: Ik snap wat je bedoelt. Er stonden geen prijzen bij, die werden opgezocht in de computer. De ene flitser is van een Duits merk, en daarvan is de prijs wereldwijd erg stabiel. De andere flitser, een Canon, dus Japans, varie?ert enorm in prijs binnen Nederland, maar ook over de hele wereld.

Nouja, kort gezegd: de Canon 550EX kost $300 in de VS, ?369 bij een gerenommeerde Nederlandse dealer (Konijnenberg) en meer dan ?500 bij de zaak waar ik was. Ik zie me daar overigens nog niet zo’n slordige ?130 van de prijs af lullen, maar ik kan het proberen natuurlijk. :)

alex - 26.01.2004 - 23:47

Lekker bij Konijnberg kopen dus, de 131 euro die je bespaart kun je investeren in AA batterijen en je hoeft je ook niet schuldig te voelen dat je niet voldoende zou investeren in de Nederlandse economie :-)

Die middenstander verdient toch meer op het verkopen van 2mp camera’s met 1 Gb CF’s aan de reguliere P&S’er.

Painless - 26.01.2004 - 23:59

De expert-koper hoeft weinig te betalen voor het zogenaamd deskundig advies. In bijna alle gevallen probeert men toch op iets uit te komen dat de winkel eigenlijk het liefste kwijt wil. Om welke reden dan ook. Experts zoeken hun informatie wel op het web. Mensen die daar geen zin in hebben, of het niet kunnen, voelen zich wellicht wat beter als de verkoper gezegd heeft dat het een goed product is.
Ik ben het met Low eens dat de meerwaarde er vooral in zit dat men minder kans heeft op teleurstelling bij aflevering of in de garantie-periode. Ik ken verhalen van mensen die electronica uit de USA hebben laten komen, die al meteen gedeeltelijk defect was. Zie dat maar eens in orde te maken.
(het is die betreffende man niet gelukt)

CasaSpider - 27.01.2004 - 00:10

Koester de middenstander!
Zij zijn er ook voor je als je met je camera een probleem hebt en even langs wilt komen. Of als hij gestolen is.
En als het prijsverschil dermate groot is, wijs die middenstander daar dan op. Waarschijnlijk is dit grote verschil zo in zijn nadeel, dat hij het wel wil weten.
Foto Sunset vind ik overigens een fijne fotozaak bij jou in de buurt, Alex.

Merel - 27.01.2004 - 11:33

Helemaal met Merel eens. Koester de middenstander. En dat is zeker enkele euro’s waard. Een middenstander die je te vriend houdt, heeft nog wel eens wat leuks voor je in de aanbieding. Zoals mijn tweedehands Sony DSC F717, super compleet(externe flitser, zonnekap, leren orginele draagtas, extra garantie), voor een koopje(500 euri). Een Canon EOS D300 ligt helaas boven mijn budget.

Je moet eens weten hoeveel je er tegenwoordig af kan krijgen door een beetje handje klap.

Maar vanavond eens expirimenteren.

JW - 27.01.2004 - 12:31

Een jaar geleden heb ik iets vergelijkbaars meegemaakt. Ik wilde graag Yamaha MSP5 monitoren hebben. In Amsterdam waren de professionele muziekhandels daarvoor behoorlijk aan de prijs, vergeleken met Feedback in Rotterdam (een soort Konijnenberg maar dan voor muziekelectronica).

De deal die we toen maakten was de Rotterdamse prijs + de prijs van een retourtje tweede klasse Rotterdam. Ik hoefde niet naar Rotterdam en de handelaar hoefde geen maximale korting te geven. We waren allebei tevreden.

Ap - 27.01.2004 - 13:50

Mooie discussie. Wacht zelf al meer dan 2 weken op de 300D. In de winkel ?1279 met 128MB kaart. ‘Onderhandelen’ was niet mogelijk (ik vroeg om een 256 met dezelfde prijs, “dan neem ik em direct mee”). De verkoop-kosten waren nihil geweest, maar nee. Zelfs bij een oom van me met een speciaalzaak waar ik altijd korting krijg: ? 1160. Tja, als ie dan bij progress ?1.050 is is dat snel verdiend. Maar ja, daar moet ik nu dus langer dan de beloofde levertijd wachten.
Trouwens, allemaal de schuld van deze site dat ik me weer op de fotografie stort. Je word bedankt Alex ;-)

Cpt@ - 27.01.2004 - 16:45

Ik voel me na alle pleidooien voor de ouderwetse middenstander wel een beetje een krent. :-)

Tim - 27.01.2004 - 17:00

Misschien kun je hier wat vinden.
http://www.marxenschuuring.nl/

Mensen met verstand van zaken en ze blijken vaak niet echt duurder dan de megashops. Pas alleen op de prijzen zijn wel exclusief BTW omdat het een vakwinkel is.

Nog een advies over flitsers, Metz is de beste, ik weet niet of die bij je keuze stond

Rik Jan - 27.01.2004 - 17:31

Overigens ben ik voor mijn MiniDisc naar de vakman geweest. Om prijsvergelijkend warenonderzoek te doen ben ik toen naar de MediaMarkt gegaan. Dat kostte heel veel strippen op de strippenkaart en ook veel tijd. Eenmaal daar bleek het ding 70 euro *duurder* (let wel: op 130 euro bij de vakman)!

Soms is het dus niet eens goedkoper.

Merel - 27.01.2004 - 19:41

Volgens mij kan Merel ook wel zaken doen bij Marx en Schuuring: http://www.marxenschuuring.nl/diensten%20datarescueservice.html

Painless - 27.01.2004 - 19:50

Ook ik heb hetzelfde meegemaakt. Ik kocht een fototas die in de aanbieding was bij Foto Klein Professional en informeerde gelijk even naar een Nikon lens 24/85 G. Deze kwam op 625 euro incl btw.
Diezelfde middag ben ik naar Kamera-Express gegaan en kocht deze lens voor 399 euro incl.
Voor duurdere aankopen ga ik er zelf naar toe en kleinere bestel ik daar online. Bespaard veel geld en ik heb er nog nooit problemen mee gehad.

aart - 01.02.2004 - 22:02

Prima hoor, als je weet wat je wil dan moet je gewoon bestellen op het internet. Let wel op dat je lang niet altijd NL garantie heb!
Wel associaal om een verkoper 2uur lang bezig te houden voor de katse viool! Wees dan gewoon eerlijk en meld van te voren dat je het produkt toch haalt waar die het goedkoopste is. Dan weet die verkoper ook waar die aan toe is!

joost - 06.02.2004 - 23:49

ik denk dat je eens langs moet gaan bij foto professional een hele gespecialideerde winkel met hele goede service!!
succes,
Daan

daan - 10.02.2004 - 14:16

Waar kan ik het bedrijf Konijnberg vinden. ik dacht zelf ergens in het oosten van het land. Wie kan mij aan dit adres helpen ik nl de 300D aanschaffen, gr Ruud

ruud - 14.08.2004 - 22:11
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.