16.01.2004 Lost in Translation - de recensie

Lost in Translation recensie

5/5 

Zoals ik al eerder scheef keek ik erg uit naar ‘Lost in Translation’ van Sofia Coppola. In Dublin hadden we de mogelijkheid om hem te zien, dus we zijn op de dag van aankomst meteen naar de bioscoop gegaan.

In deze film speelt Bill Murray de uitgerangeerde acteur Bob Harris, die een tijdje in Tokio is om te figureren in een reclamecampagne voor Japanse whiskey. Hij doet dit niet uitsluitend voor het geld, maar vooral om een tijdje weg te zijn van zijn vrouw. Zijn huwelijk verkeert namelijk in zwaar weer. Charlotte (gespeeld door Scarlett Johansson) heeft onlangs haar studie psychologie afgerond en is, omdat ze niets beters te doen heeft, met haar man meegereisd die in Japan als fotograaf actief is.

Beiden verblijven in hetzelfde luxueuze hotel, lijden aan slapeloosheid en vervelen zich ‘s avonds te pletter. Charlottes man is namelijk constant afwezig en Bob heeft sowieso niet veel meer te doen dan het drinken van de whiskey die hij aanprijst. Als Charlotte weg probeert te komen uit het gezelschap van de vervelende vrienden van haar man, raakt ze aan de praat met Bob. Het klikt meteen en ze brengen vanaf dat moment veel tijd met elkaar door. Op hun gezamenlijke en individuele ontdekkingstochten door Tokio en omstreken wordt een prachtig beeld geschetst van de bizarre Japanse cultuur, zonder hem belachelijk te maken.

Werkelijk alles klopt aan deze film. Het door Coppola geschreven verhaal is grappig en ontroerend. De onderkoelde humor van Murray in combinatie met de Grote Japanse Spraakverwarring zorgt voor hilarische momenten. Aan de andere kant zijn er rustige momenten van zelfbespiegeling, die de film een mooie balans geven. Het camerawerk is fantastisch, de bonte verlichting van de Japanse hoofdstad zorgt voor een fraai en exotisch decor.

Als de leden van de Academy maar een greintje verstand hebben dan overladen ze deze film met Oscars, in plaats van het bombastische Tom Cruise-vehikel dat zich in hetzelfde land afspeelt. Binnenkort ook in Nederland in de bioscoop. Verplichte kost!

alex | 13:36 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Dat klinkt als een goede film! Nooit echt een fan van Bill Murray geweest, maar misschien is dit dan de ommekeer.

Chriz - 16.01.2004 - 13:47

Hulde hulde! Ik heb net gisteravond deze film gezien en ben er nog ongelofelijk van onder de indruk. Werkelijk 1 van de mooiste films in een zeer lange tijd! Gaat dat allen zien!

Nancy - 16.01.2004 - 16:55

vanmorgen (pas!) de Nederlandse voorpremi?re gezien zonder deze of andere recenties gelezen te hebben.
Voor de pauze behalve het mooie camerawerk nietszeggend en heel verrassend aan het eind een verpletterende indruk!
Lees zelf maar via bijgaande link

Hans - 15.02.2004 - 17:32

vond er weinig aan

mijntje - 28.02.2004 - 17:49

Kom net uit de bioscoop; Lost in Translation was een toevalstreffer. We zijn weggelopen van een bar slechte andere film en in de zaal van L.inT. gaan zetten. Super goede film. Veel herkenbare emotie in combinatie met humor. Uniek is dat. Echt een aanrader!!!!!

Anita - 20.03.2004 - 00:36

Die film suckt een pak.Slecht geacteerd!!!!!!

belleke - 26.03.2004 - 09:05

wat een ongelooflijke kutfilm egt slegt ik zou er absoluut niet heen gaan wij zijn halverwege de film weggelopen omdat hij zo saai was. er gebeurt werkelijk niets in die film.

peeri - 08.04.2004 - 11:19

het is dat ik hem moest zien voor ckv.. :|

marily - 24.10.2004 - 16:29
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.