18.12.2003 De Passievrucht

De Passievrucht recensie

3/5 

De Passievrucht is zoals de meesten wel weten een verfilming van de bestseller van schrijver en prominent SP-lid Karel Glastra van Loon. Ik was destijds onder de indruk van het boek. Het is een goed verteld verhaal over Armin, die er achter komt dat zijn dertienjarige zoon Bo zijn kind niet kan zijn, omdat blijkt dat hij zijn hele leven al onvruchtbaar is. Aangezien zijn vrouw Monika negen jaar eerder is overleden, kan hij haar niet vragen wie de vader wel is. Armins wereld valt ineen, de zoektocht naar de biologische vader van zijn zoon wordt een obsessie.

Het is altijd spannend als een dergelijk boek verfilmd wordt, want er is een re?le kans dat er weinig van de kracht van het boek heel blijft. Aan het begin van de film was ik was nog even bang dat het helemaal mis zou gaan, omdat de introductie heel gemakkelijk met een voice-over werd gedaan en we al in de eerste twee minuten Carice van Houten full frontal naakt in beeld zagen. Typisch Hollandse film, dacht ik meteen. Gelukkig bleef de voice-over verder beperkt tot het vertellen van wetenschappelijke feitjes over spermatozo?den. De hoeveelheid naakt bleef hoog, maar dat was allemaal erg functioneel en verre van onaangenaam.

Wat mij bevreemdde waren Armins beweegredenen om uit te zoeken wie de biologische vader van Bo is. Het lijkt erop dat hij het alleen wil weten omdat een andere man met zijn vrouw naar bed is geweest, en daarom in zijn eer is aangetast. We zien iemand die geobsedeerd is door het verleden, terwijl het heden, in de vorm van zijn nieuwe vrouw en zijn zoon, van ondergeschikt belang is geworden. Desalniettemin zijn deze personen erg belangrijk voor het verhaal, maar blijven verder onderbelicht. Dit geheel resulteert in een wat geforceerd happy end. Het lijkt of de scenaristen wat paniekerig hebben geprobeerd een passend slot te bedenken, opdat de kijker bevredigd de bioscoop zou verlaten. Daarin zijn ze in mijn ogen niet helemaal geslaagd, al is de film als geheel zeker de moeite waard.

alex | 00:02 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ben toch wel benieuwd naar deze film. Vooral vanwege Carice van Houten. Intrigerende vrouw.

witte walvis - 19.12.2003 - 11:26

Huh? Had ie nou eerst 4 blokjes?

Merel - 19.12.2003 - 15:35

Nee hoor Merel. Al heb je misschien m’n gedachten gelezen, omdat ik daar nog over twijfelde. :)

Carice is inderdaad heel intrigerend. Grappig ook, ik moest erg lachen om het interview met haar van een paar weken terug in het Parool.

alex - 19.12.2003 - 16:22

Mijn mening over deze film is uiterst slecht…
ik had meer verwacht van zo’n Nederlandse top film.

vriendelijke groeten,

Albert-Jan Boudewijn de derde

Albert-Jan Boudewijn lll - 01.01.2004 - 18:34

ik vond het een leuke film netzo als het boek!!! X

es - 13.01.2004 - 10:36

ik vond het een leuke film netzo als het boek!!! X

es - 13.01.2004 - 10:36

Goede film, het boek vond ik leuker maar dit is ook geweldig.

Dominique - 27.01.2005 - 15:08

wat een lompe film en boek wie leest er nou nederlandse litratuur das toch onzin op het hoogste niveau

danny - 02.03.2005 - 11:24

wat doet een kip die graag tok zegt?

jullie zijn gek - 22.01.2007 - 18:03

geweldig mooie film!

anna - 28.04.2007 - 17:26

mooi verfilmd

liz - 28.04.2007 - 17:55
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.