12.12.2003 Cloaca

Cloaca recensie

4/5 

clo?a?ca (de ~, ~’s/cloaken) [?1901-1925? Lat.]
1. riool
2. (biol.) bij vogels, reptielen en vele vissen een verwijding aan het uiteinde van het darmkanaal waarin de endeldarm, de urineleiders en de eileider uitkomen.

clo?a?ca?dier (het ~)
1. laagste orde van zoogdieren (Monotremata) met een cloaca; omvat het vogelbekdier en de mierenegel.

Cloaca is de verfilming van het gelijknamige, zeer succesvolle toneelstuk dat door Het Toneel Speelt gespeeld werd. Ik kende het stuk niet, toneel zegt me niet zo veel. Anneke stelde voor om de film te gaan zien, al was het alleen maar vanwege de veelbelovende cast.

Dat viel zeker niet tegen, het is bijna eng hoe goed het acteerwerk van Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers is. Zeker als je het vergelijkt met wat er normaal gesproken in Nederlandse producties neergezet wordt. Het rustige camerawerk zorgt ervoor dat de nadruk nog meer op de acteurs wordt gelegd.

Het verhaal draait om vier studievrienden die elkaar in meer of mindere mate uit het oog zijn verloren. Door verschillende omstandigheden worden ze weer bij elkaar gebracht. Allemaal hebben ze een probleem waar de anderen graag bij willen helpen, als een soort van compensatie voor het verwaterde contact. Oude tijden zullen herleven, we zullen weer vrienden worden, lijken ze te denken. Echter, als bij deze hulpvaardigheid hun eigenbelang in het geding blijkt te komen, laten ze elkaar toch vallen.

De sfeer is tragisch en beklemmend, zonder dat er ook maar een sprankje hoop voor de mannen gloort. Misschien is dat net dat beetje wat de film mist: op het moment dat het de mannen een klein beetje voor de wind gaat, weet je zeker dat het toch verkeerd af zal lopen. Ik moest bij Cloaca aan Familie denken, ook een echte acteursfilm met veel drama. Deze film had ook wat tragikomische humor en was niet zo voorspelbaar. Desondanks is Cloaca een schitterende film, die laat zien wat voor geweldig talent we in Nederland hebben.

alex | 11:40 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Hmmz, beschrijving is niet correct. Ik mis de amfibi?n (en het woordenboek moet toch weten dat reptielen en amfibi?n andere organismen zijn)

Bas - 12.12.2003 - 11:53

Tsja, het komt zo uit de Van Dale.

alex - 12.12.2003 - 12:10
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.