20.11.2003 ?tre et avoir

?tre et avoir recensie

4/5 

We waren al heel lang van plan om ?tre et avoir, ons aangeraden door vriendin Maddy op wier mening je blind kunt varen, te gaan zien. De film draait al geruime tijd in de kleinere Amsterdamse bioscopen en aangezien iedere week wel eens de laatste zou kunnen zijn en het op onze gezamenlijke vrije dag droevig herfstweer was, kwam het er gistermiddag dan eindelijk van.

Het eerste dat opviel was de gemiddelde leeftijd van de bezoekers. Een jaartje of 60, schat ik. Ik heb me in lange tijd niet meer zo jong gevoeld. Voor aanvang van de film werd in de zaal beschaafd gekeuveld. De sfeer was zelfs zodanig dat één van de binnenkomende bezoeksters zich geroepen voelde de rest van de zaal een goedemiddag toe te wensen. Geen reclame, de film begon meteen. Wat we vervolgens te zien kregen was prachtig in zijn eenvoud. Een registratie van het dagelijks leven op een dorpsschooltje waar kinderen van verschillende leeftijden les krijgen van één man, onderwijzer Georges Lopez - meer is het niet. Alles is zo dicht op de huid gefilmd dat het bijna beklemmend werkt. Als kijker ruik je haast de viltstiften, voel je haast de warmte van de kachel in het lokaal. Dat is misschien het wel het knapste van deze film: alles is zodanig naturel en je voelt je zo zeer betrokken bij het geheel, dat het idee van de camera, die alles toch echt moet hebben vastgelegd, bijna wegvalt.

?tre et avoir is eigenlijk met geen enkele film te vergelijken. Het is een kleine, lieve film waarin niet veel gebeurt, maar wat er gebeurt raakt je diep. Ik heb veel gelachen en ben in de loop van de film een beetje van meester Lopez gaan houden. Je moet wel van steen zijn wil je niet net als hij een brok in je keel krijgen bij het afscheid van de kinderen voor de zomervakantie…..

Veel tijd om de film te verwerken en na te bespreken was er niet, want we hadden precies een kwartier om van Rialto naar Path? De Munt te fietsen voor de voorpremi?re van Love actually - zie Alex’ recensie hieronder.

anneke | 11:09 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

kunt u mij een hele samenvatting geven van de film…zo snel mogelijk

stef0-pind0 - 05.04.2004 - 18:48

hallo zou ik misschien ook een samenvatting van de film mogen krijgen en a.u.b zo snel mogelijk
met vriendelijke groet m.w millenaar

marijke - 20.04.2004 - 21:10

zet hier gewoon eens een samevatting tssssssss

piet - 07.02.2005 - 19:17

hallo, ik moet een werkstuk maken over ?tre et avoir en ik zou het heel fijn vinden als u mij een samenvatting zou kunnen sturen en misschien als dat zou kunnen rolverdeling en extra infomatie van de film. Als dat niet gaat kunt u mij dan een site geven waar ik deze informatie op kan viden want ik heb wel gezocht maar helaas… niks gevonden!
Alvast bedankt
Lisanne

lisanne - 20.02.2005 - 15:01

ik zou ook graag samenvatting willen

nina - 08.06.2006 - 16:22
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.