30.11.2003 Good Bye Lenin!

Good Bye Lenin! recensie

4/5 

1989: Alex, zijn zus en zijn moeder wonen in een appartementje van 79m? in Oost Berlijn. De vader van Alex heeft de familie verlaten en zich in met een andere vrouw West-Duitsland gevestigd. Om het vertrek van haar man te verwerken, stort de moeder zich op het verspreiden van het socialistische gedachtengoed van de DDR. Als zij op een avond Alex gearresteerd ziet worden tijdens een demonstratie tegen het regime, krijgt ze een hartaanval en raakt in een coma. Als zij enkele maanden later ontwaakt is de muur gevallen: Oost en West bestaan niet meer…

Alex staat voor een groot probleem: hij heeft zijn moeder beloofd haar mee naar huis te nemen, maar de dokter heeft hem verteld dat zijn moeder een zeer zwakke gezondheid heeft. Ze mag zich onder geen beding opwinden, anders loopt zij het risico weer een hartaanval te krijgen, dit keer wellicht fataal. Alex neemt zijn moeder mee naar hun oude woning, waar zij in bed in een klein kamertje de wereld van voor de Muur voorgeschoteld krijgt. We zien hoe Alex Hollandse augurken in oude oostblok-augurkenpotten doet, hoe hij TV uitzendingen in sc?ne zet en stiekem via de video op het scherm vertoont, en hij bezoek vraagt net te doen alsof alles nog bij het oude is gebleven.

Steeds verder raakt Alex verstrikt in de leugen die hij heeft gecre?erd, en langzaam zien we hoe hij de DDR ensceneert zoals hij die zelf graag voor ogen had gezien, terwijl de echte wereld steeds verder verwesterd. Good Bye Lenin! is een komische, soms tragische film, die ongetwijfeld veel Duisters in het hart geraakt zal hebben. Zelf vind ik het nog altijd onvoorstelbaar dat deze situatie nog maar zo kort geleden is. Deze film geeft een leuke kijk op het leven in de DDR, zonder al te zwaar of moralistisch te worden. De muziek van Yann Thiersen (bekend van Am?lie) geeft een mooie ondersteuning.

alex | 21:46 | film
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Prachtige film. Hoe langer ik zat te kijken hoe meer ik me afvroeg wie wie voor het lapje aan het houden was.

George - 01.12.2003 - 13:18

Heb em gezien op NFF hij was echt onwijs leuk, hylarisch hoe coca-cola tot socialistische drank wordt omgetoverd. ook een grappige ddr film is Sonnallee (oid)

Dosh - 01.12.2003 - 16:33

ik vindt die film good bye lenin echt onwijs tegek

[anoniem] - 29.12.2003 - 18:14

Ik zou ‘m 5 punten gegeven hebben. Stukken beter dan de doorsnee hollywoodfilm, zeer komisch en inderdaad ook soms tragisch. Mensen die niet-Engelstalige films schuwen of dergelijke ouderwetse denkbeelden hebben, zet je eroverheen en kijk deze film!

soc - 02.01.2004 - 00:49

Nee, ik zou hem 3 punten gegeven hebben. Maar dat komt vooral omdat mijn verwachtingen te hoog gespannen waren vrees ik.

Merel - 02.01.2004 - 12:02

tja, MOOJE films ;)

Ik liep echt met een glimlach van oor tot oor en een gelukzalig gevoel de bioscoop uit…
(kon ook zijn omdat ik met een bepaald meisje daar zat…., maar toch.)

Elwin - 07.01.2004 - 21:59

ik moest de film op school zien voor duit. eigenlijk vond ik hem saai en een beetje langdradig. ik begreep het ook niet allemaal maar dat kan komen omdat het
helemaal in het duits was.

Anne - 24.03.2004 - 13:05

ik vnd ut echt een k*nk*r saaie k*t film. Ik was er met school heen gegaan en vond er geen ruk aan had te veel trek in een blow en trok ut echt niet daar binnen!!!!!!Echt niet aanteraden deze k*nk*r film!!!!!!!!

sanchez - 07.06.2004 - 11:40

Good bye Lenin is een hele mooie film! Je moet heb echt kijken! Ik heb hem met duits gekeken, echt een goede film.

Lynn - 26.10.2004 - 20:35
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.