07.11.2003 De eerste afdrukken

Sinds ik digitaal fotografeer ben ik heel erg druk met het werken aan techniek, zowel met de camera zelf als met nabewerking in Photoshop. Ik moet mezelf van tijd tot tijd dwingen om eens rustig naar mijn oude werk te kijken, want vaak ben ik met de ene foto nog niet klaar, of ik ben alweer met de volgende bezig. In eerste instantie was ik van plan om al mijn foto’s zelf af te drukken, gewoon om het hele proces van begin tot eind in eigen handen te houden. Maar na de eerste tests op mijn OfficeJet G85 zag ik al snel dat ook op het beste fotopapier de resultaten niet erg indrukwekkend waren. Ik heb nog verschillende andere printers getest, maar uiteindelijk bleek dat zelf printen te duur is (inkt, papier) en teveel nadelen heeft (kwestbaar, niet watervast).

Na enkele positieve reacties op dpz over pixum.nl, heb ik een dag lang door het archief van nu zo’n 7000 foto’s zitten graven en een serie uitblinkers bewerkt op kleur, contrast en scherpte. Over de verhoudingen van hoogte en breedte hoefde ik me geen zorgen te maken. Bij de Hema fotoservice wordt alles in 3:2 verhouding afgedrukt, zodat talloze bezitters van een digicam met een 4:3 formaat sensor met afgesneden foto’s komen te zitten. Bij Pixum kies je als formaat enkel de hoogte van de foto: 9, 10, 13 of 20cm. De breedte wordt bepaald door de verhoudingen van de sensor van je camera, of door de uitsnede die je zelf in Photoshop hebt gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een vierkante foto insturen, of een hele brede panoramafoto.

Het uploaden werkt wel goed, al werd ik heen en weer geslingerd tussen de Nederlandse en Duiste site en gebruikte ik een upload-programma met een Engelse interface, wat voor een bizarre taalmix zorgde. Na enkele Duitse bevestigings-e-mails te hebben ontvangen en een week vol spanning te hebben gewacht, zijn vandaag de afdrukken binnengekomen. In één woord prachtig! Alles is afgedrukt op luxe Agfa papier en ziet er precies uit zoals ik in Photoshop bedoeld heb. Een aanrader…

alex | 21:01 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Ik heb ook 1 foto door hun af laten drukken (was gratis met couponnetje) en ik vond het resultaat verassend goed! Ook mooi op Agfa papier is het ECHT een foto en geen printje. Formaat: (ongeveer) 46 x 31 cm.

JQN - 08.11.2003 - 17:22

ik heb wel gemerkt dat op sommige foto’s van 18x13 er aliassing (rafelig randje) te zien is bij dunne schuine lijnen. De aliassing is niet te zien als ik op mijn scherm de foto op 100% inzoom, dus het moet iets zijn dat aan hun kant gebeurt. Ik zal ze eens mailen om te vragen wat ik kan doen om dat te voorkomen.

alex - 08.11.2003 - 17:33
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.