08.09.2003 Photography 101

Ik ben blij dat de foto’s van de weblogmeeting in de smaak vallen. Aangezien ik al een paar e-mails heb gekregen over het hoe-en-wat van m’n camera, en de manier waarop je zulke foto’s maakt, zal ik er even wat algemene vragen beantwoorden:

Wat maakt jouw foto’s mooier dan die uit mijn compact camera?
Het belangrijste is scherptediepte, ook wel bekend als DoF. Door alleen het onderwerp scherp te maken en de achtergrond te vervagen leg je de nadruk meer op het onderwerp. Het is met een compact camera, ook digitaal, fysiek onmogelijk om een foto als deze te maken.

Waarom kan mijn compact camera dat niet?
Om de achtergrond weg te drukken en een klein gedeelte van de foto scherp te maken heb je een lichtsterke lens nodig, i.e. een lens die in een korte tijd heel veel licht binnenlaat. Compact camera’s hebben allemaal een heel klein lensje dat relatief weinig licht binnenlaat, wat ervoor zorgt dat alles van dichtbij tot ver weg scherp is.

Is zo’n spiegelreflex camera niet heel duur?
Voor film niet, voor een paar honderd euro ben je klaar. Digitaal is prijzig, al heeft Canon zojuist een nieuw model op de markt gebracht die het bereikbaar maakt voor de gewone sterveling. Voor zo’n ?1000 ben je klaar, en dat is qua prijs vergelijkbaar met duurdere compact modellen zoals deze en deze camera’s, maar met de flexibiliteit van het kunnen verwisselen van lenzen en een betere controle over de scherptediepte.

Wat gebruik jij dan voor camera?
Een Canon EOS 10D. De meeste foto’s zijn gemaakt met een oude, goedkope, 2e hands 50mm lens (dus geen zoom) die wel heel scherp en lichtsterk is (dus nauwelijks flits nodig). Voor de sneaky shots gebruik ik een telelens, maar die is al het donker wordt onbruikbaar.

Ik heb geen geld voor zo’n SLR, hoe neem ik nou een flatteuze foto van iemand met mijn point & shoot camera?
Zet zo weinig mogelijk op de foto, aangezien alles scherp zal zijn, wil je zo weinig mogelijk afleiding van je onderwerp op de achtergrond. Wacht op het juiste licht, vermijd flits als het kan, wacht op die leuke expressie (dus niet zo), al is dat met een digitale camera soms lastig door shutter-lag. Als laatste: schiet veel foto’s, film is niet zo duur en met digitaal maakt het al helemaal niet uit.

alex | 13:30 | fotografie
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

Complimenten voor de foto’s! Was erg gezellig zo te zien… :-)

Maarre over die scherptediepte… Ik kan met mijn Sony DSCF717 ondanks dat het geen spiegelreflex camera is, wel degelijk zulke foto’s zoals jouw voorbeeld eruit krijgen. Een digitale spiegelreflexcamera is voor mij toekomstmuziek… :-)

eddy - 08.09.2003 - 16:23

Nee hoor eddy, je kan met een F717 wel macro foto’s maken met een ontzettend kleine scherptediepte. Maar op het moment dat het object en de focusafstand groter is, zoals bij een portret, dan is de scherptediepte van een F717 vele malen groter dan van een SLR. Dat komt omdat in de Sony camera alles verkleind is, zowel de sensor als de lens. Reken maar na:

http://dfleming.ameranet.com/dofjs.html

alex - 08.09.2003 - 16:41

Aha!

Nu ik er zo over nadenk… Kleine scherptediepte wel, maar niet zo heftig als jij het voor elkaar krijgt… Voorbeeldje: http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=317411

Maar iig bedankt voor de info! :-)

eddy - 08.09.2003 - 17:04

Veel foto’s schieten doe ik altijd, alleen het maakt je wel berucht; vooral op zo’n meeting.

Elger van der Wel - 08.09.2003 - 18:28

Ik had een waardige vervanger zag ik :-) Ik kom gewoon niet meer (scheelt weer een hoop gereis).
Je verhaal met de scherptediepte klopt niet helemaal. Kheb laatst de A1 van Minolta gehad, in de 200mm stand echt heel weinig scherptediepte. Had ik jouw voorbeeld ook wel kunnen halen.
Er zijn ook analoge compacts met een groot diafragma (Fuji Zoom Date, Pentax heeft ook zoiets), dus het kan analoog zeer zeker wel! Mits je maar het goede model hebt.
Maar over het algemeen kan het met een digitale compact idd niet zo als met een digitale spiegelreflex.

Mag ik bij je laatste zin vooral zeggen: kijk goed! Niet dat er niet veel gefotografeerd moet worden (blijf het stimuleren), maar kijk vooral goed.

Bas - 09.09.2003 - 23:48

Model camera dus, niet model als persoon voor de camera :)

Bas - 09.09.2003 - 23:49

Nou, bedankt dat je mij (mijn foto that is) als tegenvoorbeeld gebruikt :-)

Oase - 14.09.2003 - 12:41

Sorry Oase ;)

alex - 14.09.2003 - 14:02
reageeronthoud mij:


Alle HTML-tags behalve <a href>, <b>, <i>, <strong>, en <em> worden uit je commentaar gestript. Je e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.