30.09.2003 Het gemis

Gisteren werd Johan Stekelenburg begraven, het gevoel dat ik een week eerder had bij het horen van zijn overlijden overspoelde mij weer. Ik had niet zo heel veel met hem, kende zijn werk niet echt goed, maar wist desondanks dat een man met een groot hart was overleden. De paar woorden die ex-minister president Kok daarover spak raakte mij zo mogelijk nog dieper, hij zei zoiets als: “…toen heb ik afscheid genomen” -“En toen wist U het?”- “En toen wist hij het ook”. Hier sprak een man die een collega en een goede vriend had verloren, met oprecht verdriet…

Het klinkt misschien wat melodramatisch, maar het deed mij terugverlangen naar andere tijden, toen Nederland nog een sociaal gezicht had. Mannen waarop we konden vertrouwen, mannen die oprecht het beste met iedereen voor hadden, van jong tot oud, arm tot rijk, autochtoon of allochtoon.

Dat gevoel ben ik al zo lang kwijt. Jan Peter Balkenende heeft nog nooit iets gezegd dat op mij oprecht overkomt, als iemand die begaan is met de mensen die hij vertegenwoordigt. Het lijkt steeds vaker of met het verdwijnen van meneer Kok als minister president, het overlijden van Johan Stekelenburg en Prins Claus, Nederland een beetje van zijn sociale gezicht verliest en hufterigheid en koele zakelijkheid aan kracht winnen.

alex | 18:43 | algemeen geleuter
1) print ("s"); } else { print("reageer"); } ?>  »

volgens mij heeft iedereen een groot hart. Iedereen doet altijd wat hem of haar in omstandigheden juist lijkt. Balkenende heeft net zo’n groot hart als stekelenburg en dat hart is net zo groot als dat van jou. een hart is overigens een orgaan om bleod mee rond te pompen meer niet. Als de politieke werkelijkhied je niet aanstaat, doe er dan iets aan!

absint - 01.10.2003 - 15:00

Ik heb de politieke werkelijkheid be?nvloed door mijn stemgedrag. Dat dat uiteindelijk niet het door mij gewenste resultaat heeft opgeleverd zie ik nu met lede ogen aan.

En er iets aan doen, sja, ook ik stond twee weken geleden op de Dam. Dat is iets…

alex - 01.10.2003 - 15:38

Ik was het roerend met je eens. De hufterigheid neemt hand over hand toe. En toen las ik de namen die je als voorbeeld nam.. Prins Claus?

Kijk, Absint kan blijkbaar het verschil niet begrijpen tussen “hart hebben voor mensen”, wat duid op gevoel, en “hart” als in “ik heb hart gekocht voor de hond”.

Dat Balkenende niet een sociaal bewogen man, is duidelijk. Dat Stekelenburg een man was die tot een uitstervend ras behoord in Nederland (al hoop ik op een opleving als men er achter komt dat deze Fortuyn periode meer problemen op gaat leveren dan ze oplost) is wel jammer, maar het koningshuis is al tijden niet van de tijd of voor het volk.

Je zou toch zo maar republikein worden…

arno - 02.10.2003 - 17:33

iedereen heeft een groot hart???wat een bullshit zeg!iedereen doet wat hem of haar onder bepaalde omstandigheden het beste lijkt???
vergeet het maar!!!
ik zou zeggen…WEG MET DIT KABINET!
het is nog erger dan de domste kleuterklas!

dicky - 28.02.2006 - 23:55